Почетна / Свет / Гура ли Трамп трговински рат у старе геополитичке калупе?

Гура ли Трамп трговински рат у старе геополитичке калупе?

ТЕХНИКА СПОЉНОТРГОВИНСКОГ ОБРАЧУНА КОД ЦАРИНСКОГ ОК КОРАЛА

Бела кућа одмах је изузела од повишених царина на увоз производа од челика и алуминијума пажљиво одабране државе. Канада и Мексико су се први нашли на листи повлашћених нација. Следе земље Европске уније, Бразил, Јужна Кореја, Аустралија и Аргентина. Вашингтон наставља преговоре са Јапаном, а Пекинг понавља да од трговинског рата нико нема користи

Када су октобра 1881. године браћа Ерп и Док Холидеј покушали оружјем да се намире са бандом Ајка Клантона која је пљачкама дилижанси са сребром непрекидно стајала на жуљ банци Велс Фарго, нико од учесника чувене пуцњаве није извукао корист. У полуминутном окршају убијена су тројица разбојника, а Ерпови су се након судског процеса који је против њих вођен, те низа атентата, потера и накнадних убистава, повукли из градића Томбстона.

Чак и када је формална граница међу добрим и лошим момцима била јасно повучена, сукоб се није исплатио никоме од њих. Штавише, сахрани убијених бандита присуствовала је барем трећина мештана, док је остатак церемонију посматрао са оближњих брда. Вајат Ерп, који је био у служби обезбеђења Велс Фарга, и Док Холидеј ослобођени су оптужби за убиства због недостатка доказа, али је њихов углед у тадашњем друштву био озбиљно нарушен.

Сви добитници овог сукоба остали су технички и временски ван њега. Филмска индустрија обрачуном код ОК корала непрекидно се бави већ девет деценија, згрћући огроман новац. Банка Велс Фарго, на чије су сребрне полуге у дилижансама бандити имали пик, а коју су 1852. у Њујорку основали Хенри Велс и Вилијам Фарго, познати иначе и као оснивачи Америкен експреса, још увек ради врло успешно, остваривши само лане приход од 88,38 милијарди долара. На њеном сајту и страници на Википедији нема помена о поменутом легендарном револверашком обрачуну.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *