Трамп сменио Тилерсона, уместо њега Помпео

Председник Доналд Трамп сменио је са функције државног секретара САД Рекса Тилерсона, заменивши га са директором Ције Мајком Помпеом, а уместо њега именовао је Ђину Хаспел.

Ово је велики преокрет у Трамповом кабинету. Тилерсону је наложено да прекине путовање у Африку и врати се у Вашингтон дан пре објављивања одлуке, јер су у току припреме за састанак између председника Трампа и Ким Џонг Уна.

Хаспел је била заменик директора Ције. Она је прва жена која ће водити америчку обавјештајну службу.

Тилерсон је недавно заузео амбивалентан став према Северној Кореји. Средином фебруара, он је рекао да је “слушао” Понгјанг, додајући да је његов посао да “осигура” да Северна Кореја зна да Вашингтон држи канале за преговоре отвореним. Истовремено, он је такође рекао да САД и даље преферирају политику “великих штапова” у односима с Северном Корејом.

Изгледа да је Помпео прихватио приступ чвршћег става. У недељу је рекао да Трамп не би дао “уступке” лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну. Он је такође рекао да Пјонгјанг мора да заустави своја ракетна тестирања и да “допусти” САД-у да изводи војне вежбе у региону. Северна Кореја такође треба да напусти расправе о дунуклеаризацији, додао је он.

Помпео се захвалио Трампу на “прилици да служи као државни секретар”, те је рекао да му је била “част” да ради као шеф Ције.

Тилерсон такође није ускладио став са Белом кућом у вези са случајем Сергеја Скрипаља, бившег двоструког агента који је отрован у Великој Британији. Тилерсон је рекао да не зна да ли је руска влада имала било какво сазнање о нападу, али се сложио са британским истражитељима да је Москва вероватно одговорна. Насупрот томе, секретар за штампу Беле куће Сара Сандерс одбила је да приписује одговорност за тај инцидент, указујући да је потребно више доказа да би се извели било какви закључци.

Односи између Трампа и Тилерсона су, наводно, напети већ дуже време. Још у октобру 2017. Ен-би-си је саопштио да је Тилерсон назвао председника “мороном” и рекао да ће поднети оставку. Државни секретар је затим одбацио извештаје о намери да напусти своју функцију.

Средином октобра 2017. године такође је објављено да је Трамп тражио да подрије Тилерсонове дипломатске иницијативе са Северном Корејом. Он је одбацио и те извештаје и обећао да ће наставити дипломатске напоре “све док не падне прва бомба”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *