Сибирци Путина „заледили“ на „престолу“

„Печатов“ репортер на председничким изборима у далекоисточном Омску

Како се у граду на Транссибирској прузи радовало победи Владимира Владимировича Путина и због чега у Омску руски председник дословно – нема опозицију

Пише Дарко Нешић

Репортер „Печата“ имао је изузетну прилику да протекле недеље у западносибирском граду Омску присуствује руским председничким изборима, које су надгледали бројни посматрачи из целога света. Осим што је био сведок велике победе Владимира Владимировича Путина који у Омску, дословно, нема опозицију, наш репортер је разговарао са становницима седмог по величини града Русије, града који се иначе налази на Транссибирској прузи.

Тог недељног јутра, 18. марта, замрзнута сибирска земља није ометала њене становнике да масовно, премашујући претпоставке учесника изборне кампање, поране на биралишта. Традиционално, она се најчешће налазе у школама, али овде у Омску постоји и један куриозитет: изборна места су на првим спратовима школских здања, док су приземља претворена у мале тржнице на којима се продаје уобичајена пијачна роба… За ову необичну појаву заинтересовали су се странци, којима су домаћини објаснили да школске пијаце постоје само у Омску, и да оне продавце хране штите од сурове сибирске зиме.

На биралиштима све је од јутра било спремно, а атмосфера је недвосмислено указивала да „одсудну“ битку добија човек који је поражену „матушку Русију“ за своје владавине поново подигао на ноге. Реч је о најпопуларнијем политичару данашњице, не само у Русији него и у другим најмоћнијим (западним!) земљама света које ту истину безуспешно покушавају да прикрију небројеним аферама против Русије. Чини се да је Запад, заправо, одрадио најбољу кампању за Путина, и да је руска власт учинила најбоље тиме што се усредсредила на подстицање бирача да изађу на изборе, јер је за Путинову победу најважнији био проценат излазности на гласање.

Током изборног дана репортер „Печата“ посетио је шест гласачких места и уверио се да је организација била беспрекорна. Све информације релевантне за бираче биле су постављене на за то посебно видљивим местима, а у истом циљу ту су били и бројни волонтери који су им помагали. Сама изборна процедура очигледно се нимало не разликује од оне у земљама Западне Европе. Изборни закон, истина, налаже да се гласачки листићи после заокруживања кандидата пресавију и убаце у кутију, али репортеров утисак је био да су многи грађани овога пута напросто игнорисали закон, искључиво са жељом да се види да су гласали за Владимира Владимировича Путина. Али треба додати и то да су гласачке кутије биле уредно пломбиране, и да ни бирачи ни међународни посматрачи током избора нису имали примедаба на организацију, као ни на процес гласања.

Када је реч о Путиновим противкандидатима, у Омск су дошли само представници комуниста, али они нису имали никаквих притужби на изборни процес, и задовољни великом излазношћу посебно су били поносни због великог одазива младих бирача какав раније није био забележен. Све је ово упућивало на закључак да Путинова опозиција и нема толики проблем с председником колико сама са собом.

Потврдило се то и у разговору нашег репортера са сибирским Русима током кратког разгледања Омска. На крају овог посебног дана остао је утисак да су председнички избори у Омску протекли у мирној и фер атмосфери, и да није примећено ни забележено било шта што би ишло у прилог некаквој сумњи у постојање изборних манипулација.    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *