ПЕТ ЧИЊЕНИЦА О БРИТАНИЈИ КОЈЕ ЋЕ ВАС ШОКИРАТИ

Благи и благодарни (хумани) лик „старе добре Енглеске“, стваран вековима, заправо је лажна слика која мало шта има заједничко са стварношћу. Шта, дакле, нисмо знали о Великој Британији?

Када се говори о Великој Британији и њеним становницима, већина човечанства наведе енглески парламентаризам и њихове посланике који су „оличење џентлменства“, те великог Шекспира. Нација „просвећених морепловаца“ није то што се мисли.

Прво, Британија је, а не Немачка, отаџбина нацизма, идеје власти расе, тачније изабране „нордијске расе“ која треба да влада целим светом, што се свршавало у канибалским достигнућима попут Хатина, Бабим Јаром и Освијећима, које је човечанству даровао „мрачни тевтонски гениј“. Творци нацизма су Енглези Томас Карлајл (прародитељ), Хјустон Чемберлен (англонемачки писац, социолог, филозоф и теоретичар раса), Џејмс Хант (написао 1862. рад у којем је црнцима „доделио“ улогу прелазног облика између мајмуна и човека), Френсис Галтон (рођак Чарлса Дарвина и оснивач еугенике – „науке“ о људској селекцији ради одгајања идеалне расе), Карл Пирсон (математичар, статистичар, биолог и оснивач биометрије – расистичког смера социјалдарвинизма), чија је позната изјава: „Право на живот још не значи право свакога да продужи свој род.“ Сви су „стопроцентни британски џентлмени“. „Одушевљавам се енглеским народом. У колонизацији они су учинили немогуће“, похвалио их је у једном говору Адолф Хитлер. Јасно је зашто их је фирер хвалио, све је идеје преузео од Британаца. Шиклгрубер је идеје Британаца само развио и применио у пракси. Томас Карлајл био је антисемита, убеђен у божанску мисију нордијске расе. Карлајл је био први нациста. Идеје овог британског филозофа развијали су други „духовни оци нацизма“ са обала Гордог Албиона, на пример, Хјустон Стјуарт Чемберлен, кога су немачки нацисти прогласили „пророком Трећег рајха“. Затим Карл Писон, који је тврдио да покретач људског прогреса представља расни конфликт. Немачким нацистима се посебно допала његова теза „о неопходности заузимања територија на којима могу да живе бели људи“.

Подсетимо да је управо у Великој Британији створен 1932. године Савез фашиста којим је руководио барон Освалд Моли. Вођа британских фашиста је ухапшен тек 1940. и у затвору је провео три године. Умро је 1980, никада прогоњен због своје прошлости.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Александар Колчак

    “…Адолф Хитлер… Шиклгрубер …”
    Шиклгрубер није девојачко преиме Хитлерове мајке, већ је то девојачко презиме мајке Хителровог оца (Хиткеровог деде по оцу); име Хитлерове мајке је Клара Полцл, пореклом јеврејка са подручја данашње Пољске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *