Партија шаха с Ангелом Меркел

Да ли Ивица Дачић говори у име Александра Вучића, и која је то мера компромиса с Приштином коју Србија може да преживи?

Обраћајући се скупштини своје Хришћанско демократске уније овог понедељка, немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да „Европа мора да делује као глобални играч како би била схваћена озбиљно“. Што ће рећи да је признала да је – Европу – тренутно схватају неозбиљно, али и да би желела да се то промени. А то пак значи да канцеларка намерава да учини нешто да би, јел’, демонстрирала ту озбиљност за којом жуди, и сопствену и европску. А како се и Европска унија и Ангела Меркел питају мало до нимало у свим великим глобалним кризама – од украјинске, преко сиријске па до кризе на Корејском полуострву – те нарочитог простора за деловање, а камоли озбиљно деловање, они и немају, не преостаје им много шта друго до да покушају нешто да ураде тамо где још имају каквог-таквог утицаја и где се мисли да су – Ангела Меркел и Европска унија – озбиљнији него што и сами мисле да јесу.

И ето нам Немачке на Западном Балкану, и отуда прошлонедељни састанак (с војним почастима и осталом пратећом кореографијом) канцеларке Ангеле Меркел с македонским премијером Зораном Заевим, а овог уторка и са председником Србије Александром Вучићем на исти начин. Није их Меркелова примила да би им одала признање тиме што се удостојила да се с њима састане него да би порадила на спровођењу сопственог интереса. За то је, уосталом, и плаћена. То је њен посао.
НЕМАЧКА ПОЗИЦИЈА Македонско питање оставићемо по страни да бисмо се удубили у ово наше, српско, и видели какву штету, или можда корист, можемо да очекујемо од обновљеног немачког ангажмана на нашем случају, на коме Немачка исказује намеру да демонстрира своју озбиљност и ефикасност како би на овај начин била схваћена и на глобалном нивоу.

Најпре укратко о нечему што делује као да је корисно, дакле, о нашим економским односима. На конференцији за новинаре после сусрета Меркелове и Вучића доста је речи било употребљено како би се описао узлет у нашој економској размени која је достигла суму од 4,4 милијарде евра у оквиру којих смо им извели робе у вредности од скоро 1,9 милијарди евра, немачке компаније у Србији запошљавају 43.000 људи… Немачка је, бројке то доказују, један од наших најважнијих трговинских партнера и нема сумње да треба да тргујемо нарочито ако од тога имамо користи, али какве све то везе има с Ангелом Меркел и нашим (евентуалним) удовољавањем њеним спољнополитичким каприцима? Нити нам Немци продају, нити од нас купују, нити овде улажу зато што су Ангела Меркел и Александар Вучић у добрим односима – нити ће све то радити још више ако нам, не дај боже, Вучић учини оно што би Меркелова желела – већ зато што од свега тога имају финансијску корист. Не долазе немачки инвеститори у Србију зато што им је то рекла Ангела Меркел, нити би то она могла да им каже, већ зато што на томе зарађују. А кад смо већ код тога, подсећамо да смо пре две недеље указали на истраживање француског економисте Томаса Пикетија, који је доказао да источноевропске земље, због одлива новца кроз профит страних инвеститора, од тих инвеститора имају више штете него користи, а која се мери умањењем бруто друштвеног производа од 4 до 7 одсто годишње. И толико о томе.

Што се Косова и Метохије тиче – а то је питање које нас највише и интересује – математика је још једноставнија. Немачка је признала независност Косова и од тог става, тим пре што жели да се покаже као озбиљан фактор, неће одустати. Штавише, управо због тога што имамо разлога да сумњамо да жели да забележи спољнополитички поен којим ће ту своју озбиљност доказати, претпостављамо да ће у том свом ставу бити још непопустљивија, а то даље може да значи само додатни притисак на Србију да пристане на независност Косова кроз фамозни правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа. Другим речима, притисак да пристанемо на оно што смо одбили 2006. и 2007. године, па су зато 2008. и морали да прибегну једностраном проглашењу независности. О томе се, о нашем пристанку на њихово насиље којим бисмо га легализовали, све време и ради.

Сад, што је Ангела Меркел овог уторка одлучила да се пред новинарима представи невином као француска собарица – рекавши да она „није та која жели да прописује шта се мора десити и шта је пожељно што би требало урадити. Иницијатива полази од стране Србије, председник Србије је тај који је ту главни актер. Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка“ – може да значи да немачка канцеларка верује да се процес креће у оном смеру у коме она жели, па зато и не налази за сходно да пред камерама реагује жешће. Уосталом, када је рекла „нећу да делим савете“, додала је и да „поготово у јавности“ то неће чинити, што се има разумети као неизговорено признање да мимо јавности ипак није тако смерна.

РОКОВИ И ГАРАНЦИЈЕ Меркелова је додала и да очекује да споразум Београда и Приштине буде постигнут „у наредних неколико година“, што би могло да значи и да нам је рок за предају помало продужен, а ко зна шта све може да се догоди током тих неколико година, али то истовремено значи и да ће Меркелова за толико бити ближа својој политичкој пензији; све и ако успе да изгура пун следећи канцеларски мандат, у шта многи у Немачкој сумњају, она пред собом има још само, максимално, те четири године, јер је у сваком случају пред њом њен последњи мандат.

Имајући ту перспективу у виду, бележимо Вучићев одговор на питање да ли ћемо добити гаранције да ћемо 2025. сигурно ући у Европску унију ако до 2019. потпишемо споразум с Косовом: „Уколико потпишемо тај споразум, добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем.“

Проблем је, међутим, у томе што Ангела Меркел никако не може, све и кад би желела, да нам гарантује шта ће се догодити 2025. године јер ће најкасније 2022. завршити своју политичку каријеру. Штавише, давање гаранције овог типа противно је природи процеса ЕУ интеграција – оне зависе од способности кандидата да испуни критеријуме и способности ЕУ да прими нове чланице, а ни једно ни друго не може се временски ограничавати – што значи да је гаранцију ове врсте заправо и немогуће дати. А да и не говоримо о томе да нико не може да зна шта ће уопште бити с Европском унијом 2025. године.

Тако да је, заправо, пред Србијом избор који је много једноставнији од избора између Косова и Метохије и Европске уније. Од нас се, наиме, тражи да се Косова и Метохије одрекнемо у замену за ништа, јер ништа и не може да нам буде понуђено.

ОДГОВОР(И) СРБИЈЕ Па, какав ће бити одговор Србије на ову непристојну понуду? Председник Вучић наставља да узнемирава патриотску јавност малодушним порукама да „играмо партију шаха без даме и топа и покушавамо да извучемо пат“, да је „важније љубити земљу своје деце, него земљу својих предака“, да „ништа није на нашој страни“ иако су на нашој страни и међународно право, и Русија и Кина и њихово право вета у Савету безбедности Уједињених нација.

Да ли је ово припрема јавности на предају партије Ангели Меркел и осталим велемајсторима косовске независности? С друге стране, Вучић понавља и да је потребно постићи (некакав) компромис, да „обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне“, јер „за народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник“. Може ово да буде и само мољакање да нам се удели нешто с чиме ћемо се правити да смо задовољени – управо се на то сводила сва косовска тактика Бориса Тадића у оно злосрећно време када се он питао – али можда је ово и учтив начин да се на захтеве Ангеле Меркел одговори одрично, будући да она ни на какве компромисе не може да пристане, и то сви врло добро знају.

Много пак одређенији од Вучића је његов коалициони партнер и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је ових дана поновио да „Косово није заокружило независност и никада неће постати чланица Уједињених нација“, а то је сад на дневном реду, оцењујући као „понижавајуће и увредљиве“ позиве Србији да Русију наговори да припусти Косово у УН.

Да ли је Ивици Дачићу пало у задатак да изговори оно што Александар Вучић тренутно не може јер би имало превелику тежину? Или Дачић сад гради своју политичку позицију за случај да Александар Вучић ипак стави интерес Ангеле Меркел испред Србије, па то онда почне да му се обија о главу? То је сада кључно питање, не само за даље политичке каријере актуелног председника и шефа дипломатије већ и за Србију и њену будућност. Вучићева досадашња недореченост, на коју се сам одлучио, могућим чини оба различита тумачења. А сигурно је једино, речима владике бачког Иринеја Буловића, да је „са наше стране већ понуђен компромис – Бриселски споразум и Заједница српских општина. То је, иако понижавајући, ипак какав-такав оквир и ништа друго до компромис. Сматрам да је максимум компромиса са српске стране већ понуђен“…

А своју озбиљност Ангела Меркел нека докаже преко неке друге грбаче, ако може.        

Споменик нацистима?

Немачку канцеларку Ангелу Меркел, судећи макар по ономе што је изрекла на конференцији за новинаре после састанка с председником Србије Александром Вучићем, нарочито је обрадовао Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих током ратова на територији Србије и бивше Југославије: „Радује ме и да је у оквиру разговора решено питање ратних меморијала, што је кључна тачка у односима наших земаља и то је поклон који је донео председник Србије.“

О каквом је тачно поклону реч засад није сасвим јасно, то јест није подробније образложено, али рађа се основана бојазан да ћемо на основу овог споразума добити некакво спомен-обележје војницима нацистичке Немачке погинулим на тлу Србије током Другог светског рата. Управо се то, наиме, догодило Црној Гори после потписивања Споразума о страдалима у ратовима (10. августа 2011) – спомен-обележје подигнуто је на војном аеродрому код Подгорице у новембру 2016. године – а слични споменици војницима Хитлерове армије постоје и у Словенији, Хрватској и Македонији. Да ли је то још један вид данка евро(атлантским) интеграцијама?

 

6 коментара

 1. Avatar
  Unutraš. dijalog.r.j / PEČAT - najbolji nedeljnik za debate

  Odlična analiza N. Vrzića

  Nova mantra Aleksandra Vučića – KOMPROMISOM sa Albancima – da reši Kosovo (u nastavku)? Kakav sada kompromis… a do juče je bio petogodišnji Briselski SPORAZUM kojim je Kosovo dobilo sve atribute Albanske muslimanske države (u startu potpisali Dačić i Vučić)!? Inače, da se Vlasi ne dosete, Brisel. sporazum je zamenio Ahtisarijrev plan koji je Srbija jednoglasno odbila!

  Vučićeva perfidna politička strategija da preda Kosovo (KiM) – KOMPROMISOM – je očigledna i kontinuirana. To postiže totalnom političkom diktaturom i cenzurom: Krije Briselski sporazum, na zahtev opozicije u skupštini neće da ga dostavi na debatu… da ne vidi narod izdaju Srba i predaju teritorije.
  VUČIĆEV KOMPROMIS sa Albancima (u dogovoru sa Tačijem i Mogerinijevom-EU) ima nekoliko indikatorskoh scenarija:

  PRVI scenario: Vučić će, u sklopu Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu za koji će sigurno dobiti podršku od svojih sledbenika-faktora koji su glavni učesnici unutr. dijaloga, – POTPISATI KOMPROMIS – Pravnoobavezujuću NORMALIZACIJU ODNOSA i sveobuhvatnom rešenju sa Kosovom (nema tu priznavanje nezavisnosti KS). To će biti dovoljno za ulaznicu KS u UN. EU će pohvaliti hrabrost Vučića za “kompromis” (Srbija navodno nije priznala Kosovo). U Beogradu euforično slavlje, “najpametniji” Vučić rešio istorijsko pitanje Kosova, izdajom i predajom. SRBIJA je navodno nešto dobila (zso) sve po dogovoru Vučić – Tači! A svi znamo da je BRIS. SPORAZUMOM od avgusta 2015 god dogovoren STATUS Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), kako piše u odredbama sporazuma, koja će raditi po zakonima i Ustavu držžave Kosovo, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, Srbi integrisani u albanske-kosovske institucije(!)? DAKLE, Srbi dobili status MANJINSKE ZAJEDNICE – a Djurić uz Vučića izjavio DA JE SRBIJA POBEDILA SA pet nula (5:0)?, nastavak…

  8
  1
 2. Avatar

  Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a on ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi.

 3. Avatar
  Nastavak: (unutr. dijalog)

  DRUGI SCENARIO: Vučićev kompromis: (dogovor Vučića-Taćija-Mogerini): Tači će kao ispuniti sporazum o ZSO (navodno Kosovo nije izradilo status). Vučić će pobedonosno prihvatiti taj KOMPROMIS. Mogerini-EU odustaćeod zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali će morati da potpiše Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji i sveobuhvatnom rešenju… (dovoljno za ulaznicu Kosova u UN). Srbija-Vučić će potpisati “kompromisno rešenje” i proglasiti pobedu… proglasiće da je i Srbija Nešto dobila (ZSO), da su i Srbi i Albanci ponešto izgubili – ponešto dobili… (kakvi prevarantski trikovi), proglasiće da je jedino on u istoriji rešio Kosovsko Pitanje… počinje euforično slavlje u Beogradu(!)?

  KONAČNO REŠENJE:

  Briselskog sporazum – Medjunarodni akt o odredjivanju statusa Kosova (primopredaji teritorije): Odredjen status (po modelu dve Nemačke): Kosovo albanska muslimanska država. Srbi dobili manjinski status Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), kako piše i BS, radiće po zakonima i Ustavu države Kosovo. nema nikakva zakonodavno-izvršna ovlašćenja, Srbi integrisani u kosovske-albanske institucije(!). Vučić perfidno prevario Srbiju i predaje-poklanja Kosovo.
  Zato su juče hitno na balkansku turneju u Bugarskoj doputovali Han, Junker, Mogerini, Vučić. Tači… da pronadju formulu za KOMPROMIS kako da Vučić konačno preda Kosovo, da se to srpskom narodu predstavi kao kompromisno rešenje – Srbija dobila ZSO – da udje u EU zajedno sa Kosovom (koje će dobiti stolicu u UN)?

  IVICA DAČIĆ je govorio Hašimu Tačiju 2013 god u Briselu da Kosovo može da dobije stolicu u UN ako se Srbi i Albanci dogovore. Kada je u Srbiji dobio kritike – Dačić se pravdao da je mislio na “sveobuhvatno rešenje za Kosovo” na kraju pregovora…(!) Za takvo šibicarenje sa Tačijem Dačić je trebao da bude smenjen (potpisao Briselsku veleizdaju, postavio državnu granicu izmedju Srbije i Kosova: teritorijalno zaokružio suverenitet države Kosovo… kada bude demarkacija… samo će da se potvrdi granica…)?

 4. Avatar
  Unutrašnji dijalog 2

  PARTIJA ŠAHA… KOMPROIS… Nije logično uporedjivati teritoriju KiM sa partijom šaha. Što se tiče kompromisa sa Prištinom… Vučić nakom pet godina oficijelnih Briselskih pregovora da se odredi status Kosova (Albanska država) -sada se dosetio formule – KOMPROMISA – kako da reši Kosovo?
  SUŠTINSKI, u pitanju je Vučićeva žurba da se okonča Brisellski sporazum koji je u završnoj fazi, a rokovi ističu.

  KOMPROMIS… Vučićevo novo otkriće (mantra) da reši Kosovo… nešto da dobiju Srbi, nešto Albanci… i jedni i drugi pomalo da budu zadovoljni ili nezadovoljni… pet godina Kosovo ne ispunjava dogovore o tzv. ZSO… zamena teza…? Iz ovih prostih Vučićevih slogana nazire se njegovo rešenje Kosova:

  U dogovoru sa Vučićem Tači glumi kao ne da ZSO (ne ispunjava Briselske dogovore), – to čuva za završnu fazu pregovora, plus za pritisak i ucenjivanje Srbije (za Unesko, UN, vojsku…). Vučić takodje glumi da navodno Kosovo ne ispunjava Brisel. dogovore o tzv. ZSO, a dobro zna kao pregovarač sa Tačijem da su B. pregovori o ZSO-u završeni 2015 god kada je Djurić uz Vučića IZJAVIO: Srbija pobedila sa 5:0.

  SADA, U ZAVRŠNOJ FAZI BRIS. PREGOVORA – Hašim Tači če izjaviti da pristaje da se sprovedu dogovori o ZSO-u, Vučić će euforično da izjavi kako je Srbija dobila ZSO, — DA JE POSTIGNUT “SPORAZUM” Srba i Albanaca – potpisaće “pravno obavezujući sporazum normalizaciju odnosa sa Kosovom (ulaznica za Kosovo u UN), – EU će razglasiti da neće od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti… i to je konačno rešenje – Vučić jedini Srbin u istoriji koji je rešio navodno istorijski komflikt Srba i Albanaca: IZDAJOM SRBA I PREDAJOM TERITORIJE(!)?

  Što se tiče “SVEOBUHVATNOG REŠENJA ZA KOSOVO”, – sećate se da je Ivica Dačić o tome razgovarao sa Hašimom Tačijem 2013 god. kada je govorio Tačiju, citiram: “Ako se Srbi i Albanci dogovore – može Kosovo da dobije stolicu u UN”? Kada je Dačić zbog takve izjave dobio ozbiljne kritike u Srbiji… pravdao se da je mislio na “sveobuhvato rešenje za Kosovo”na kraju Briselskih pregovore? Kako to u Srbiji brzo zaboravljaju, ili se plaše Vučića…?

 5. Avatar

  Nema razgovora o KiM sa Okupatorima Srpskog dela teritorije, sve je na nasoj strani, a nista na siptarskom po tom modelu ceo svet bi se mogao pretumbati naglavacke.Gledajte samo kako Ukrajina brani Krim koji ni po kom osnovu nepripada njima, a nasi politicari koji su se zakleli na Ustav da brane drzavni integritet i sve ostalo rade protiv interesa drzave i naroda? Dokle ce narod to da trpi ? Srbija treba stalno da se poziva na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti gde jasno pise da je KiM sastavni i neotudjivi deo Srbije i tu je i kraj i pocetak price. Cemu vodi ovaj unutrasnji dijalog, ja se nebi igrao sa narodom kako to cini sadasnja vlast, veoma je opasno.Samo savez sa Rusijom i Kinom nam omogucuje stabilnos, ekonomski razvoj i bolje sutra za sve gradjane Srbije, Srbija ima vekovnu drzavotvornost i zna kako da se upravlja drzavom, a ne kao ove novokomponovane drzavice sto ih je stvorila Srbija a danas su najveci nasi neprijatelji. Vucic mora da zna ako izda Srbiju i njen ustav na koji se zakleo lose mu se pise, a narod ce taj njegov potpis/izdaju masovno odbaciti i evo ti zla i rata sa siptarima do konacnog oslobodjena Srbije od stranog i unutrasnjeg neprijatelja.

  • Avatar
   unutraš. dijalog 3

   @Miki / Vrlo dobro govoriš, ali to je kada pet minuta pred kraj utakmice, kada protivnik vodi sa 10:0 – ubacuješ 2 igrača da preokreneš rezultat? Konkretno, zaobilaziš Briselski sporazum-BS (medjunarodni akt na državničkom nivou, albanska tapija na Kosovo) koji odredjuje status Kosovo: Kosovo albanska muslimanska država. Šta misliš, zašto SAD, EU i Kosovo stalno govore da je BS nepovratan proces, da Srbija mora sve dogovoreno da ispuni? Iz tih razloga Vučić krije Briselski sporazum od srpskog naroda da sakrije izdaju i predaju teritorije. Zato je i Patrijarh Irinej rekao: “ono što se preda i pokloni – ne može da se povrati”?

   SA OKONČANJEM BRISELSKIH PREGOVORA – R-1244 gubi pravnu snagu (ne važi). ZATO JE NAJBITNIJE-NAJHITNIJE – DA SRBIJA PREKINE-ZAMRZNE BRISELSKI SPORAZUM na neodredjeno vreme (da se ne da albancima tapija), dok se ne steknu uslovi… Da se prekine Vučićeva izdajnička politika o KiM: pokrenuo unutrašnji dijalog (da prebaci odgovornost na Srbiju) koji će verovatno biti priključen Briselskom sporazumu… sledi Vučićev (izum) kompromis sa Albancima (do juče bio sporazum… dijalog… sada kompromis) … samo da preda-pokloni Kosovo?! Briga Vučića za Albanizaciju Juga… Ugljanin iz Sandžaka traži autonomiju za Bošnjake, poziva EU na intervenciju. Albanci smatraju da je Brisel. sporazum-tapija-Kosovo završena priča, i udarili na Zapadnu Makedoniju… kupuju kuće i zemlje prema Nišu…? STOP albnizaciji i izdaji???

   NA PRIMER: Po Brisel. sporazumu od avgusta 2015. tzv ZSO ima NADLEŽNOSTI (lokalne-opštinske samouprave): Ciljevi: Tačka e) Nadzor, urbanističko i ruralno planiranje. ZAŠTO JE Kosovo porušilo srpski betonski zaštitni zid od separatista kod mosta na severu Mitrovice – kada je to po B. sporazumu nadležnost ZSO?! Vučić nije smeo da zucne jer je predao Tačiju Kosovo: Gde su Vučićevi silni svetski prijatelji EU i Ameri da mu pomognu, – naprotiv daju mu instriukcije kako da preda Kosovo i prevari srpski narod?!

   1
   1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *