Отворена прва научно-занатска радионица у Србији уз подршку НИС-а

Свечано отварање лабораторије Мејкерс спејс

НИС, као компанија која се у свим сегментима пословања ослања на иновације и примену савремених технологија, подржао је отварање Мејкерс спејса – прве научно-занатске радионице у нашој земљи. Мејкерс спејс je лабораторијa опремљенa модерним алатима попут 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, CNC машина, лемних станица у којој ће посетиоци и чланови Центра за промоцију науке моћи да уз присуство стручних лица и организованих обука своја креативна решења преточе у дело. Истовремено, простор је намењен и ученицима, студентима, научницима, иноваторима, уметницима, занатлиjама и свим осталим коjи имаjу креативне идеjе и који желе да своје знање поделе са другима. Ово је прва савремена лабораторија ове врсте у нашој земљи и представља својеврсни инкубатор знања и технологије 21. века.

НИС је препознао значај овог пројекта и подржао га у оквиру свог корпоративног програма „Заједници заједно“ са циљем да допринесе ширењу дигиталне писмености у нашој земљи и размени знања и искустава у области модерних технологија, као и популаризацији науке и научне писмености у Србији.

Свечаном отварању модерно опремљеног простора смештеног у Научном клубу Центра за промоцију науке у Београду, присуствовали су  Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације НИС-а, Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда и Јован Трифуновић, вршилац дужности директора Центра за промоцију науке.

Просторије модерне лабораторије Мејкерс спејс

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије овом приликом  захвалио је компанији НИС и граду Београду на реализацији овог пројекта. „НИС је већ познат као неко ко улаже у науку и образовање, путем програма „Енергија знања“, a ту су и други пројекти које смо до сада заједно реализовали. Ми радимо заједно и у домену дуалног образовања, али и у свим другим видовима. Хвала и директору Центра за промоцију науке јер је покренуо једну овакву радионицу, која је доступна свим грађанима Србије који желе да се баве науком“, рекао је министар Шарчевић.

Вадим Смирнов, заменика генералног директора и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у

Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у  је изјавио: „Компанија НИС се у свом свакодневном пословању ослања на нове технологије, нове идеје, и нама је посебно задовољство што ће у овом простору сви млади људи, научници, иноватори, моћи да остваре своје идеје. Истакао бих да нам је веома драго што НИС има добру сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Градом Београдом која је прерасла у стратешко партнерство. Компанија НИС је друштвено одговорна компанија и реализацијом овог пројекта који смо подржали у оквиру програма „Заједници заједно“ желимо да утичемо на унапређење читаве заједнице. На крају бих свим корисницима овог простора пожелео много успеха у раду и много креативних идеја које ће овде преточити у конкретна дела“, истакао је Смирнов.

Просторије модерне лабораторије Мејкерс спејс

Андреја Младеновић, заменик градоначелника града Београда је изјавио: „Изузетно ми је задовољство  што у име града Београда могу да вам се обратим и да подсетим да је програм „Заједници заједно“ програм који компанија НИС ради са локалном самоуправама у више градова на територији републике Србије.  Град Београд је у овом програму већ неколико година уназад и ми смо изузетно задовољни како се одвија  та наша сарадња. Овај простор ће пружити шансу великом броју људи који имају таленат, имају идеју да то реализују. Очекујемо пуно ствари из овог пројекта, из овог простора и, наравно, настављамо са компанијом НИС сарадњу и уверени смо да ће „Заједници заједно“ дати још много великих и квалитетних пројеката, на понос нашег града и Србије“, изјавио је Младеновић.

„Уз финансијску помоћ НИС-а, путем конкурса „Заједници заједно“, као и уз помоћ Града Београда и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, данас отварамо прву лабораторију овакве врсте у Србији. Сви знате да идеје имају велику вредност и да ако једно друштво жели да буде напредно мора да ради на њиховој реализацији. Мејкерс спејс је осмишљен да буде простор у којем ће креативци моћи да своје идеје преточе у нешто реално. Надам се да ће овај простор бити само први у низу, једна врста инкубатора иновација“, изјавио је Јован Трифуновић, вршилац дужности директора Центра за промоцију науке.

 

Додатне информације:

У складу са својим корпоративним слоганом Будућност на делу, компанија НИС већ девет година сарађује са 11 локалних заједница у Србији и унапређује рад научних и образовних институција, културних и спортских установа, желећи да унапреди квалитет живота грађана у тим заједницама. До сада је подржано више од 900 пројеката који су допринели социјално-економском развоју општина и градова, а у које је уложено више од милијарду динара.

Мејкерс спејс је део Центра за промоцију науке који представља отворену лабораториjу за све креативце коjи траже место за реализацију своjих идеjа. Са преко 130 квадратних метара простора, чланови Меjкерс спејса имаjу на располагању технички материjал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе до готових прототипова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *