Почетна / Интервју / МИРКО МАГАРАШЕВИЋ – ТРАЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСКА КОБ СРПСКОГ НАРОДА

МИРКО МАГАРАШЕВИЋ – ТРАЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСКА КОБ СРПСКОГ НАРОДА

Као држава, нисмо јасно поставили, а камоли утврдили смисао и значај српског националног становишта. Деценијама притиснут комуно-посткомунизмом и обезвређеношћу привређивања, са минималном ценом рада по глави становника, срозао се укупан српски наталитет, скоро непоправљиво! Поврх свега, нама тако видљиво и очигледно прети и коначна опасност: да нас за коју годину по белом свету буде више него у матици Србији!

Наш саговорник је угледни српски песник, преводилац и есејиста Мирко Магарашевић. Од првих песама „Погоци за вучије и друге очи“ до „Ода и покуда“ настало је 16 песничких књига. Студије о прози и поезији су „Светлости књижевности“ (1991), „Песничко памћење“ (1992), „Европски песници“ (2010) и „Српска критичка поезија“ (2013). Аналитичко-биографска проза: „Јован Христић изблиза“ (2010) и „Трагом Црњанског“ (2014). Путописи: „Турска писма“, „И нова Турска писма“ (2015). Саставио је прву целовиту „Антологију српске еротске поезије“ (2016). Приредио избор из дела А. П. Чехова, Ј. Дучића и Д. Максимовић. Преводио и/или писао о поезији Хомера, Дантеа, Шекспира, Т. С. Елиота, Езре Паунда, Д. Х. Лоренса, Јејтса, Кавафија, Теда Хјуза, Одна, Сен-Џона Перса, Чеслава Милоша, Збигњева Херберта и других.

Иако је ваша поезија драгоцено сведочанство да Хелдерлинова запитаност („Чему песници у оскудно време?“) и данас добија достојне одговоре на нашем језику, повод за овај разговор је књига ваших друштвено ангажованих текстова „Чија је истина?“. У њој сте настојали да одшкринете врата наше вишедеценијске тамнице, и понудите одговор на питање шта нам се десило. Шта се заиста десило српском народу који је, почетком 20. века, био млад, снажан и биолошки потентан, да би сада, у 21. столећу, био истрошен и маргинализован, са просечном старошћу од 44 године?

Ваше питање је врло сложено. Оно задире и у биолошко, у историјско, у етничко, у политичко и духовно стање српског народа. Са ослободилачком 1912. годином Србија је херојски стала на своје ноге, а после тога је уследило све оно што је историјски реметило тај частан резултат. Све братске народе западно од Дунава, Драве и Дрине, који су већ били и политички, и психолошки, па и ментално, и биолошки, или полугерманизовани или отоманизовани, Србија је широко пијемонтски окупила и братски примила у загрљај југословенства. Та „сабратска“ част скупо је плаћена већ у Краљевини, али још десетоструко скупље у неуравнотежено створеној, на штету Србије издробљеној држави по комунистичком рецепту. Геополитички складно (по природним токовима река) уобличених девет бановина титоисти су превратом из тржишно и аграрно утемељене епохе Краљевине Југославије, гестом политичке ампутације, претворили у шесточлани републички егоизам, претећу сепарацију и покрајинизацију једнострано спроведену само на територији Србије! Покушајте, из далеке 1945. или данас, 2018. само да замислите ту бившу, 26. 8. 1939. изнуђену творевину „Бановину Хрватску“ , или ову данашњу, наједном подељену на следеће области: Загребачку жупанију, АП Истру, АП Далмацију, АП Славонију, АП Барању и АП Дубровник са дубровачким архипелагом, што би историјски, културолошки и етнички гледано, било и у титоизму сасвим логично и оправдано. Тек у том случају покрајинизација Србије и њено вештачко раздвајање од вардарске Македоније (која баш зато данас има толико проблема са албанизацијом, па чак и својим називом!) и откидање од Црне Горе, још од 1945. имало би бар некаквог формалног, „оправдања“ . Када се после октобра 2000. „демократски“ лицитирало о наставку „децентрализације“ и некој наредној „регионализацији“ Србије, то је било политички врло неуко и прикривало је погоршани наставак старе приче о титоистички већ исцепканој Србији. Истовремено и зачудо, нико од наших политичара, до данас, још није схватио колико је, рецимо, за судбину Србије у свакодневном обраћању и говору важно чувати појам „Рашка област“, а укинути појам „Санџак“ као историјски и топографски одавно неодржив. Пазите: од 360 санџака на које давно беше подељена Отоманска империја, данас на територији Турске Републике нема ниједног! У политички вербалној употреби – чак и умишљено територијалној! – остао је само овај „наш“ тзв. „новопазарски санџак“! Откуда то? Па и то је део фаталног, још неумрлог титоистичког наслеђа које нас је довде и довело: у стање трагичне друштвене деменције.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!