Криза идентитета

АЛБАНЦИ И ИСТОРИЈСКИ НЕГАЦИОНИЗАМ

Ко може бити бољи саучесник у крађи историје од онога ко и сам упорно покушава то да уради? Због тога не чуди сасвим природан савез између македонских власти и Албанаца

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Балкан ствара више историје него што може да поднесе, рекао је наводно Винстон Черчил. Без обзира на то што му се ауторство ове мисли оспорава, за њу би се у целини могло рећи да је тачна. Заиста, времена су у овом делу света била више него бурна. Упркос оваквом „суфициту историје“ поједини народи Балкана данас пате од врло израженог „дефицита историје“, те покушавају да недостатак темеља на којем могу градити сопствени идентитет у маниру друмских разбојника украду од богатијих и присвоје.

Првобитни шампиони Балкана у овом спорту, Хрвати (који, на пример, имају гомилу краљева, али ниједном ни гроба нема) чије порекло, како тврде бројни њихови националисти, није словенско него готско (посебно омиљено у време НДХ), или иранско, односно илирско, штафету су предали још млађим балканским нацијама – Македонцима и Албанцима. Док Македонци своју историју и национални идентитет данас у највећој мери граде укључивањем у токове старогрчке историје и својатајући пре свега Александра Великог, Албанци свој национализам граде на панилирској тези формулисаној током 19. века а „усавршеној“ за време владавине Енвера Хоџе. Упркос озбиљним међуетничким напетостима које владају између ова два народа у самој Македонији, када су кривотворење историје, идентитета и крађа од других у питању, они су сасвим компатибилни и отуд не треба да чуди што је Скопље подржавало, а по свој прилици ће то учинити поново, напоре самопроглашеног Косова да постане чланица Унеска и легализује преузимање српске културне баштине. Посебно сада, када је на власти у Скопљу Зоран Заев, човек који је зарад премијерске фотеље пристао на такозвану „Тиранску платформу“ чиме је угрозио не само националне интересе Срба него и сопствених сународника. (У тренутку док пишемо овај текст, испред Собрања одржавају се масовне демонстрације против усвајања Закона о двојезичности који би могао бити повод за нову политичку и међунационалну кризу у овој земљи.)

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Odlican tekst.Ovo je sustina Balkanskih problema.Sve je zasnovano na kradji i lazi.Na nasu nesrecu to je sindrom celokupnog zapada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *