Ко ће угасити светло?

Ако је силаском са власти Демократска странка доживела стрмоглави распад и низ политичких пораза, са изборима за Скупштину Београда, на којима је остала далеко испод цензуса, заокружен је процес пропадања ове партије и, можда, њен потпуни нестанак из политичког живота Србије

У политичком изборном решету, попут својеврсног чистилишта, београдски локални избори довели су до озбиљног и далекосежног прекомпоновања политичке сцене, не само у Београду већ и у целој Србији. Изборни колапс ДС-а, ДСС-а, ЛДП-а и СРС-а политички аналитичари означили су и као крај једне политичке епохе за већину традиционалних опозиционих партија.

ИЗБОРНИ ДЕБАКЛ ДС je у кoaлициjи сa нeкoликo мaњих пaртиja у „свом“ Београду oсвojилa свега 18.286 глaсoвa, oднoснo 2,45 oдстo пoдршкe бирaчa, што је тежак изборни дебакл странке која се својевремено декларисала као носилац политичких промена и изградње модерног грађанског друштва, била предводник рушења Слободана Милошевића, као и стожер неколико Влада Србије, када је и стекла своју највећу моћ. ДС је имaла и aпсoлутну мoћ у Србиjи oд 2008. гoдинe, кaдa су држали функције прeдсeдникa Србиje (Борис Тадић), прeмиjeрa (Mиркo Цвeткoвић) и грaдoнaчeлника Бeoгрaдa (Дрaгaн Ђилaс).

Ову моћ није пратила државотворна визија и њена демократска прерасподела. Лишена јасне идеолошке концепције, оптерећена лутањем између изворног либерализма и грађанизма и никад суштински прихваћене социјалдемократске оријентације, при том притиснута низом афера везаних за приватизацију и вршење власти све до пљачкања властите касе, странка је временом све више губила морални кредибилитет, да би са најновијим локалним изборима извршила „политичко самоубиство“, како кажу и критичари и некадашњи симпатизери ДС-а.

Уместо да одмах након саопштавања првих резултата председник ДС-а Драган Шутановац поднесе неопозиву оставку и тиме отвори простор за радикално преиспитивање досадашњег и будућег деловања ове организације, учинио је то тек недељу дана касније. У међувремену је оставку поднео и Балша Божовић као председник Градског одбора ДС у Београду, али такође уз једну недоследност, јер је његова оставка требало да уследи још након парламентарних и локалних избора када је ДС изгубио власт у већини градских општина.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *