Књиге староставне

Чему нас уче мудрости из непресушне српске паметарнице које нам у наслеђе оставише наши преци

Март је месец. Хтели ми или не, злочин који је НАТО чудовиште учинило не сме се никад заборавити. Зато памтите, Срби! Нисте криви! НАТО је злочинац. Ми Срби смо жртве. Ко вам другачије каже – лаже!

 

МУДРОСТ НИЈЕ НАОДМЕТ

У народној традицији Срба, и у њиховој писаној паметарници сачуване су многе приче које нас упозоравају на свет у коме живимо. Записане су одавно и тиме, Богу хвала, сачуване од заборава. Писане су у различитим формама, као басне, бајалице, басме, народне изреке, пословице. У стиховима или прози. Често се позивају на Јеванђеље и на речи које су у њему забележене. Ваљало би да с времена на време завиримо у књиге староставне и видимо шта у њима пише. Мудрост никад није наодмет нити може некакву штету направити.

Одабрао сам за вас неколико примера из те непресушне српске паметарнице које нам у наслеђе оставише наши мудри преци.

Басне су кратке морално поучне приче у којима животиње имају особине људи. Увек су популарне. Најпознатији аутор басни је грчки филозоф Езоп, а код Срба Доситеј Обрадовић. Иза сваке басне иде и наравоученије.

 

ПАУН И ЧАВКА

Сакупе се птице да изаберу себи поглавара. Паун се поче међу њима ширити и показивати своје лепо перје, говорећи: „Ја сам најлепши, мене изаберите за вашег вођу!“ Све птице ћуташе, само му чавка рече: „Узалуд се ту шириш и показујеш своје перје. Шта нам оно може помоћи кад будемо са орлом војевали? Најмудријег, најслободнијег и најјачег за нашег вођу треба изабрати, а то је орао!“

Тако птице и урадише.

Наравоученије: Није важно како неко изгледа и шта сам о себи мисли већ како је то у стварности.

 

ЛАВ И МЕДВЕД

Лав и медвед изнемогли од глади договоре се да заједно крену у лов. На шумском пропланку открише јелена и заједнички га лако савладаше. Хтедоше да га поделе, али им се учини да ће онај други добити већи део. Ту се почеше свађати и тући, док оба не изгубише снагу и падоше поред јелена. Кад то виде, лисица приђе до јелена и однесе га у свој брлог.

Наравоученије: Док се двоје свађају, трећи се користи!

 

КОЊ И КОЊУШАР

Коњушар сваки дан од коња узимаше по део зоби и продаваше другим људима, али зато два пута на дан коња тимарише. Коњу то досади па му рече: „Лопове, залуд ти мене толико тимариш кад ми моју обичну зоб не дајеш!“

Наравоученије: Чувај се оних који ти лепе речи говоре и тапшу по рамену, а оно што ти припада закидају!

Свака сличност са пензионерима, ММФ-ом, и владом Србије је случајна!

 

БАЈАЛИЦЕ

Бајање је по народном веровању обављање одређених тајанствених радњи уз изговарање тајних речи а ради отклањања разних невоља. Тајанствене речи које се изговарају зову се басме. Басме су вербалне творевине и изговарају се на посебан начин. Обично тихо, шапутањем на уво оном коме се баје, а последње речи се говоре гласно и то као претња ономе што тишти болесника или особу којој се баје.

 

КАД СЕ ИЗГУБИ НЕКАКВА СТВАР

Лептирићу, шаренићу,

свуда летео, сваки цвет

походио,

све видео, ништа заборавио,

мени јавио,

где сам (па се каже име изгубљене ствари, нпр. кључ)

оставио!

 

Вируси владају, људи на све стране кашљу и кијају, антибиотици не помажу, пробајте да се кашља ослободите уз помоћ чаја од луковине и ове басме.

Кашаљ, чујеш,

Каже јеж, да путујеш.

Јеж је мени дао лика,

Не смеш бити код болесника.

На тебе су дошли јежи,

Иди, кашаљ, ма куд бежи;

Ил’ у гору, ил’ у воду,

Да те јежи не избоду.

Уклони се ма куд тајом,

Убошће те јеж перајом.

 

Народне пословице у које су преточене мисли из Светог јеванђеља.

Ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима (Јеванђеље по Матеју: 18,19).

Тумачење: Кад се појави некакав проблем, онда се решење може постићи само договором. Договор подразумева мудрост страна које се договарају, а кад се оне договоре, сви ће тај договор поштовати.

Пословица: Сложна браћа кућу граде

Јер нема ништа тајно што неће бити јавно; нити би што сакривено, а да не изиђе на видело (Јеванђеље по Марку: 4,22).

Тумачење: Кад желимо да урадимо нешто нечасно, обично помислимо да се то недело неће никад открити. Лажно уверавамо себе речју: Ма, нико то неће сазнати! Знајте да то није тачно. Увек се све сазна.

Пословица: Обећала земља рају да се тајне све сазнају.

 

Српски хероји Радован Караџић, генерал Ратко Младић чаме у евроунијатском затвору. Ко их је тамо затворио – зна се. Капетан Драган је у затвору у Хрватској. Крив је што је Србин.

Помозимо нашој браћи и сестрама који живе на Косову и Метохији. Њима је данас најтеже.             

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *