Почетна / Култура / ЈЕСИ ТИ, ЦАРЕ, НОРМАЛАН?

ЈЕСИ ТИ, ЦАРЕ, НОРМАЛАН?

Пише Божидар Зечевић

Сада се већ јасно види да за ТВ серију Немањићи – рађање краљевине нема наде и да се догађа катастрофа националних размера. Све јасније постаје да сваки појединачни инцидент потиче не од несрећне игре околности него од трагично погрешне, у суштини дилетантске концепције, с којом се ушло у пустоловину, у нас још невиђену и неопевану

Има ли кога да заустави ову националну срамоту? Има ли игде икога који је свестан и властан да каже прекините ово? Па нека је и грдан новац потрошен (није први пут да смо бацили три – ако је само три – милиона евра у ветар), па нека неко одлети са телевизије (и треба да одлети), мања је штета него да из недеље у недељу гледамо овај јад и беду и стрепимо од некe новe бруке. Друштвене мреже у Србији откриле су нову, морбидну друштвену игрицу поводом серије Немањићи – рађање краљевине, нарочито после треће епизоде у којој наш национални светитељ прима монашки постриг испод фреске на којој је он сам представљен у позним годинама са својим светим оцем, дакле у некој врсти временске капсуле или монтипајтоновског flash forward-a, што је и за ауторе и за менаџмент серије било ново, ужасавајуће изненађење. Остали су, наравно, без речи кад је овај кадар, још исте вечери, обишао српске и оближње интернет мреже. Какво су објашњење могли уопште да дају? Како су могуће овакве глупости и поред тога што је материјал и серију гледало толико уметника и уредника а да нико од њих у кадру није препознао Светог Саву и Светог Симеона, што значи да зјапи огромна рупа у њиховом знању и образовању, да појма немају чега су се латили и шта треба да представе милионском гледалишту.

Како било, сада се већ јасно види да за ТВ серију Немањићи – рађање краљевине нема наде и да се догађа катастрофа националних размера.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!