Излог књиге

Славиша Павловић
БЕСМРТНА ПРЕТХОДНИЦА – РАТНИЦИ ЦРНЕ РУКЕ
„Прометеј“, Нови Сад
Кроз осам романсираних биографија, аутор нас упознаje са животима изузетних војних стратега, међу којима су своје место нашла и два истакнута српска уметника. Ова књига представља документарно-историјску причу о елитним војницима српске војске, шпијунима и националној организацији. Вођен историјским детаљима, Славиша Павловић пред читаоце доноси рад и живот војводе Танкосића и војводе Вука, истакнутих војних стратега, војводе Бабунског, шпијунске дане Мустафе Голубића, расветљава битисање пуковника Божина Симића, осврт борби Топличког устанка под вођством Косте Војиновића, све до дипломатских и шпијунских акција песника Милана Ракића и сликарке Надежде Петровић. Важне и живо испричане детаље неучене историје Србије с почетка двадесетог века, који су пропраћени и великим бројем фотографија свих наведених јунака.

Слободан Милеуснић
ХИЛАНДАР
„Православна реч“, Нови Сад
У питању је реиздање импресивне монографије, из пера Слободана Милеуснића. Књига је штампана на седам светских језика: српски, енглески, грчки, руски, француски, немачки и италијански. Историја манастира Хиландара испричана је у двадесет осам мањих поглавља, и она склопљена у целину дају живописну слику о животу велике српске монашке заједнице на Атосу која је ушла у девето столеће постојања. Поред изнетих научних чињеница из често бурне историје Хиландара и описа уметничког блага које чувају манастирске зидине, у књизи се приповеда и о легендама везаним за манастир, о животу Светог Саве, о чудотворној икони Богородице Тројеручице и њеном приспећу у манастир… па све до пожара који се распламсао у манастиру 2004. године.

Драган Грчић Гавриловић, Миливоје Иванишевић
Геноцид над Србима, Сарајево 1992–1995, сведочења преживелих логораша
„Пешић и синови“, Београд
Реч је о књизи која садржи документоване чињенице, потресна сведочанства о страдањима Срба у Сарајеву. У муслиманском делу Сарајева регистрована су 123 логора за Србе. Исто се односи и на јавне куће у којима су држане Српкиње, као етничке робиње. У муслиманском делу Сарајева је ексхумирано преко двадесет гробница са посмртним остацима више стотина убијених Сарајлија српске националности. А још увек све гробнице нису пронађене. Две највеће масовне гробнице су река Миљацка и бездан „Казани“ на Требевићу. Још се не зна колико је стотина убијених Срба бачено у бездан „Казани“ или у таласе Миљацке. Евидентирано је 3.567 људи одговорних за злочине над Србима у Сарајеву, али скоро нико од њих није изведен пред суд.

ПРАВОСЛАВНИ ВИТЕЗ НИКОЛАЈ НИКОЛАЈЕВИЧ ГОГОЉ
„Бернар“, Београд
Књига текстова и есеја који сведоче о мало познатим детаљима из живота и стваралаштва Николаја Васиљевича Гогоља, једног од највећих синова руске културе 19. века. Какве су биле Гогољеве духовне везе са Оптинском пустињом, зашто га највећи „живи гогољисти“ сматрају мирјанином који је провео монашки живот у свету, да ли је изучавао српски језик и народне фолклоре православних народа, о чему сведочи текст-откровење о предивној молитви Пресветој Богородици написаној Гогољем, а популарној и међу нашим монаштвом…
Приређивач и преводилац Рано Гојковић сабрао је у овој књизи текстове руских религиозних мислилаца 19. и 20. века о Гогољу, писма професора Плетњева и самог Гогоља, те делове Гогољеве духовне прозе који су сасвим непознати српском читаоцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *