Почетна / Свет / Избегнут политички хаос

Избегнут политички хаос

Страначки референдум као израз „колективне мудрости“: Чланство Социјалдемократске партије (СПД) плебисцитарно се изјаснило за улазак у (велику) коалицију са конзервативцима, уверено да је земљи (али и Европи), у драматично нестабилним и опасним приликама у свету, потребна одговорна и стабилна влада, при чему је (и) страх да би озбиљно уздрмана странка, која је доживела тешку бламажу на септембарским изборима минуле године, у поновљеним могла да прође још горе, играо (можда) пресудну улогу

Велико олакшање за уздрмано руководство Социјалдемократске партије Немачке, још већа срећа за Ангелу Меркел и Европу која је, напокон, одахнула: 4. марта саопштено је у берлинској централи СПД (кући која носи име Вилија Бранта), да се (готово) две трећине (66 одсто гласалих) чланова ове странке на унутрашњем плебисциту изјаснило за улазак у владајућу (још једну, трећу) велику коалицију, са демохришћанском (ЦДУ /ЦСУ) унијом.

Тиме је отклоњена последња препрека и отворен пут да Немачка коначно добије владу – за шта је било потребно готово пола године (никад толико после рата) мучних страначких натезања и неизвесности – са Ангелом Меркел, четврти пут, на канцеларском трону. Њен избор на најважнији политички положај у земљи (онај протоколарно највиши, шефа државе, нема ни близу такву моћ), а предвиђено је да то буде (већ) 14. марта у Бундестагу, после свега представља пуку, иако обавезну, формалност.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!