Почетна / Друштво / Борба за монопол на лаж

Борба за монопол на лаж

МЕДИЈСКИ РАТ

Све већи напори који западни естаблишмент улаже у борбу против „малигног утицаја Русије“ не само у земљама које сматрају „московским вазалима“, попут Србије, него и у сопственој јавности указују да су све неуспешнији у наметању свог наратива и дуго и пажљиво грађеног монопола на информисање

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Знаћемо да је наш програм дезинформације успешан када све у шта америчка јавност верује буде неистинито.“ Варате се ако мислите да је ову реченицу изговорио председник Русије Владимир Путин, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров или неки од њихових „тролова“. Уста из којих су изашле ове искрене речи припадају некадашњем шефу ЦИА Вилијаму Кејсију и изговорио их је, према сведочењу тадашње аналитичарке у Белој кући Барбаре Хонегер, фебруара 1981. током једног од његових првих састанака са тек изабраним председником Роналдом Реганом. Кејси је ово рекао одговарајући на председниково питање о томе шта сматра својим циљем на месту директора Агенције.

Како је, онда, могуће да су приче о „лажним вестима“ у фокус јавности доспеле тек више од 30 година пошто је директор ЦИА њихову производњу поставио као главни циљ свог рада? Зато што је две и по деценије од пада Берлинског зида и дезинтеграције СССР-а хегемонија америчке елите угрожена и на глобалном нивоу, и на домаћем простору – унутар САД и вазалних држава. Њихов монопол на информисање јавности срушио се успоном ривалских сила, Русије и Кине, које су постале довољно моћне да Америци парирају не само у економском и војном него и у информационом домену, али и појавом бројних алтернативних медија на интернету.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!