Ангела Меркел, четврти пут

Крај најдуже постизборне неизвесности (трајала је 171 дан): Немачка је 14. марта, коначно, након мучних страначких преговарања, и надгорњавања, добила нову владу, на чијем кормилу се поново, четврти пут, нашла непобедива, иако већ политички рањива, Ангела Меркел

Постизборна политичка драма, која је (пре)дуго држала Немачку (па и Европу) у потпуној неизвесности и напетости, завршила се, посебно кад је реч о Ангели Меркел, хепиендом. Њен поновни избор, четврти пут, на најважнији политички положај у земљи, канцеларски, протекао је минуле среде (14. март) без (икаквих) изненађења и представљао, практично, ствар протоколарне рутине.

После дугих, и мучних, страначких преговарања, и надгорњавања, склапањем још једне (треће) „велике коалиције“ демохришћана и социјалдемократа, званични предлог шефа државе Франка Валтера Штајнмајера да канцеларски „трон“ не мења власника, могао је унапред да рачуна с комотном, већинском подршком посланика у Бундестагу.

Непобедива, иако већ политички рањива, Ангела Меркел ставила је, четврти пут, руку на текст устава заклињући се, сада већ рутински, да ће „свом снагом радити за добробит немачког народа и у његову корист“, и да ће, поштујући устав и законе земље, „одговорно извршавати обавезе“ и залагати се за „праведност (и једнакост) међу свим људима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *