Почетна / Свет / ВЕНЕЦУЕЛА И АМЕРИЧКА ЗАВЕРА „РОТИРАЈУЋИХ ВРАТА“

ВЕНЕЦУЕЛА И АМЕРИЧКА ЗАВЕРА „РОТИРАЈУЋИХ ВРАТА“

Спрема ли се нова операција смене режима у Јужној Америци?

Амерички врх прети Венецуели државним ударом. Док се ова земља спрема за нове председничке изборе, тензије у региону расту. Опозиција је одбила да потпише споразум који је био последњи покушај Николаса Мадура да каналише политичку, економску и социјалну кризу и обезбеди миран период до избора заказаних за 22. април. Истовремено, Сједињене Америчке Државе Каракасу обећавају проширење санкција на извоз нафте уколико се настави са припремом изборног процеса (!?)

Америчка блокада Венецуеле је већ изазвала озбиљне економске и социјалне проблеме најширим слојевима венецуеланског народа, а амерички државни секретар Рекс Тилерсон најављује продубљивање економских санкција.

Како је изјавио током недавне интензивне дипломатске кампање у земљама региона (Аргентина, Колумбија, Перу и Јамајка), америчке санкције би ускоро могле да блокирају и венецуелански извоз нафте, што се у многим анализама разуме као последњи корак ка отвореној агресији Сједињених Америчких Држава.

Овоме у прилог говори и чињеница да амерички утицајни сенатори и конгресмени већ увелико позивају оружане снаге Венецуеле да откажу послушност легитимном председнику Николасу Мадуру и „стану уз народ“, наравно како би проамеричка пета колона, заинтересована за „демократизацију“ природних добара ове земље, лакше дошла до полуга власти и одужила се својим спонзорима са северноамеричког континента.

Све се догађа непуних месец дана после хапшења терористичке организације, одговорне за прошлогодишњи напад хеликоптером на зграду Врховног суда правде и Министарства унутрашњих послова у Каракасу. Ови догађаји указују на то да Сједињене Америчке Државе појачавају своје субверзивне активности усмерене против стабилности и суверенитета Венецуеле.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *