Само сам тежио слободи, Господе

„Извиискра Његошева“ ове године припала је песнику Ранку Јововићу за целокупно књижевно дело

Шеста по реду књижевна награда „Извиискра Његошева“, која се додељује бијенално за најбољу књигу, сабрана или одабрана дела, или целокупно дело објављено на српском језику, припала је песнику Ранку Јововићу.
Јововић је награду добио за целокупно дело а поводом књиге „Суза Марка Миљанова“. Реч је о песнику који је у току пола века стварања својим песничким књигама стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив песнички глас међу српским песницима – глас протеста, непристајања, посртања у тежњи за слободом, што је једном приликом објаснио: „Само сам тежио Слободи, Господе. Само Љубави.“
Како у образложењу одлуке жирија каже др Јован Делић: „Јововић већ пола вијека својим дивљим плачем поздравља дивље пјеснике свијета, својим гласом новорођеног дивљака, не марећи за славу поетика и ослањајући се на гласове и пјесничке судбине неприлагођених… Његова поезија се храни ужасима овог свијета којих се надоживљавао и нагледао.“
Добитник је беседу посветио Његошевом „Горском вијенцу“ и у њему опеваном Косову, прочитавши „Поему о Његошу“ (чији део у наставку преносимо).
Поема о Његошу
1.
Ми смо се окупили око Његоша као око Господа.
Руси, тако ја осјећам, грију се на ватри Достојевског и Толстоја, и Пушкина… Нама је Његош Утјеха и Обавеза. Нема, нека ми Бог опрости, народа на свијету као што су Срби, који толико вјерују и воле свог Пјесника као ми Владику Рада.
2.
Његош је косовски Човјек и Пјесник.
Владика је рођен у Боју, и послије Боја. Његово дјело је окупљено испод тог Вијенца. У том Колу је рођена и Српска Повијест.
Потресна Српска Повијест. И Поезија. И Вјера.
И Карађорђе је рођен у том косовском Полому. Тако му сливено и пристоји Горски вијенац.
Господ је дао, подарио Његошу пјеснички дар, до тада невиђене Снаге и љепоте.
Горски вијенац је дјело митске љепоте и дубине. То је антички призор гдје се види.Његошева Глава попрскана крвљу сред агарјанске силе. Мени су Његош и Бадње вече и Божић и Васркс, уједно.
Горски вијенац протиче кроз нашу Повијест.
3.
Данас се око разбијеног престола Српског врзма наднечовјек. То је тај сој ижђикао из „баука комунизма”. Тај наднечовјек, по узору на западног наднечовјека, који влада свијетом.
Ако су Срби – а јесу, уклети народ. Уклети су и Руси, чије је чело Достојевски, а срце Љермонтов – онда, тако ми Господ каже, од њих очекује и највише. То је: да се вратимо на пут оца свих нас Исуса Христа, који ћe нас опет нахранити вјером, обновити… упркос Олуји која тутњи у нама и над нама.
Свечаном проглашењу лауреата присуствовали су епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, бројни црквени великодостојници, амбасадор Русије са супругом, бројни књижевници и културни радници, поштоваоци Његоша и његовог дела. Награда „Извиискра Његошева“ биће уручена у Никшићу о данима Светог Василија Острошког, 12. маја 2018, а састоји се од повеље и плакете, уметничког рада вајара Љубише Манчића, и новчаног износа који уручује Ђорђе Момировић у име породице Момировић и компаније „Мона“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *