Печат недеље

УРУЧЕНА НАГРАДА МИЛОШ ЦРЊАНСКИ

Награда Милош Црњански која је припала Филипу Грбићу за роман Руминације о предстојећој катастрофи („Плато“) уручена је добитнику прошлог четвртка (25. јануара) на свечаности одржаној у КНУ. Донатори награде су били издавачка кућа „Klett“ и „Информатика“. Жири, у саставу проф. др Бојана Стојановић Пантовић, проф. др Слађана Јаћимовић и проф. др Мило Ломпар (председник), оценио је да награђени роман успешно спаја динамичну радњу са психолошким променама јунака и општим кретањима нашег времена. Лауреат је у својој беседи говорио о властитој поетици. На почетку свечаности приказан је филмски прилог у којем Црњански изговара стихове Ламента над Београдом, док је свечаност завршена филмским прилогом који је испуњен музиком Светислава Божића написаном на стихове песме Сербиа Милоша Црњанског.

КРЕМАЉСКИ СПИСАК БЕЗ ПУТИНА

Вашингтон је објавио дуго најављивани „Кремаљски списак“, листу 114 руских политичара и 96 олигарха за које се тврди да су напредовали у каријери током владавине председника Владимира Путина. Листа је сачињена на захтев Конгреса САД чији је мотив био кажњавање Москве због наводног мешања у америчке изборе 2016. године. На листи су премијер Дмитриј Медведев, 114 званичника руске владе, 42 Путинова помоћника и министара, међу којима министар спољних послова Сергеј Лавров и високи званичници у водећим руским обавештајним агенцијама СВР и ГРУ. На листи су и директори великих државних компанија, укључујући „Сбербанку“ и енергетски гигант „Росњефт“. Међу богаташима на списку су и Роман Абрамович, Михаил Прохоров и Олег Дерипаска. Председник Путин је оценио да овај списак наноси штету односима Русије и САД, али је и шаљиво додао да је увређен што на списку нема његовог имена.

„СЕВЕРНИ ТОК 2“ У НЕМАЧКИМ ТЕРИТОРИЈАЛНИМ ВОДАМА

Оператор пројекта „Северни ток 2“ добио је дозволу за градњу тог гасовода у немачким територијалним водама, као и градњу 55 километара копненог дела гасовода поред Грајфсвалда, објавила је компанија Норд Стреам 2 АГ назвавши добијене дозволе „важним кораком у процесу одобравања пројекта“. Менаџер Норд Стреам 2 Јенс Ланге рекао је да добијање дозвола од преостале четири земље – Русије, Финске, Шведске и Данске – има задовољавајући темпо. Дозволу Берлина за изградњу „Северног тока 2“ председник управе Газпрома Алексеј Милер назвао је кључним.
„Северни ток 2“ коштаће 9,5 милијарди евра, имаће два цевовода пропусне моћи 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

ДУЖНИЦИ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ

Након пресуде Апелационог суда у Београду којом је утврђено да банка није имала право да наплаћује провизију за обраду кредита, и пошто је Суд наложио да клијенту врати наплаћени новац уз затезну камату, грађани који су у последњих 15 година подигли зајам и плаћали трошак обраде кредита могу да покрену тужбу за повраћај новца. Како за Новости објашњава Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената „Ефектива“, банке су то наплаћивале у процентуалном износу од износа одобреног кредита, што значи да је тај трошак већи за корисника који је подигао већи кредит у односу на корисника који је подигао мањи кредит, док је заправо банка имала исти обим посла. За последњих 15 година банке су на овај начин зарадиле 100 милиона евра.

ВУЧИЋ ПРИХВАТИО КОЛИНДИН ПОЗИВ

Александар Вучић, председник Србије, прихватио је позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да дође Хрватску и саопштио да ће посета, планирана за новембар прошле године, бити 12. и 13. фебруара.
Колинда Грабар Китаровић изјавила је да су српско-хрватски односи почели да се кваре након Првог светског рата, а темељ правог мира лежи у решавању судбине свих несталих у Домовинском рату.
„Наш трајни задатак је унапређивање положаја националних мањина хрватске у Србији, и српске у Хрватској. Важно је и гранично питање. Сматрам да то можемо решити разговором, а ако не – онда на међународним судовима.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *