Почетна / Свет / Ко ће наследити Ангелу Меркел

Ко ће наследити Ангелу Меркел

Загревање политичке атмосфере: Делује интригантно, и не увек лако објашњиво, да се у часу кад је „најмоћнија жена света“ (не само по „Форбсу“) у прилици, истина уз много муке и политичке драме, да „овери“ и четврти канцеларски мандат, лицитира с њеним (потенцијалним) наследницима, при чему се, у први план, истурају имена личности за које је, изван Немачке, мало ко чуо

У часу настанка овог текста још се није видео „бели дим“ изнад централе Хришћанско демократске уније (ЦДУ) у Берлину, где су вођени завршни преговори између конзервативаца и социјалдемократа о (коначном) формирању владајуће (у овом случају: велике) коалиције.

Иако су преговарачи концем минуле седмице „зрачили оптимизмом“, и наговештавали да ће споразум бити склопљен најкасније у недељу (4. фебруар), то се није догодило. Још су трајала спорења у неколико (кључних) области: финансијама, здравству, тржишту рада и спољној политици. Рокови су продужени, најпре на понедељак, потом на уторак, с уверењем да ће у среду бити финале, истина без коначног финала: о споразуму коначну реч има, на плебисцитарном изјашњавању, чланство (њих око 450.000) Социјалдемократске партије (СПД).

Њено руководство је уверено да ће га следити партијски народ, али је, упркос том оптимизму, ситуација неизвесна: многи чланови најстарије (више од век и по) немачке политичке странке, при чему предњачи њен борбени подмладак, огорчено се противе још једном (трећем) гвозденом загрљају (пре)моћне немачке „гвоздене леди“ Ангеле Меркел.

Референдумско изјашњавање социјалдемократског чланства уведено је (први пут) пре четири године, такође поводом стварања велике коалиције с конзервативцима. И тада је било жустрих расправа и спорења о уставности тог страначког „демократског искорака“, па и захтева да се о целом поступку изјасни Савезни уставни суд. Тада су судије одбиле да се мешају у страначке ствари, објашњавајући да оне нису и – државне. Сада се опет тражи да се поново огласе и, можда, коригују пређашње становиште.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *