Југославија као Европа у малом

БАЛКАН: МОСТ ИЗМЕЂУ ЦИВИЛИЗАЦИЈА ИЛИ БУРЕ БАРУТА (II)

Балкан је, по правилу, простор на коме започињу велики европски и светски конфликти; кроз историју, Балканско полуострво представља веома прецизан сеизмограф важних промена и потреса у глобалним односима моћи

Првом светском рату претходили су балкански ратови као увод у обрачун између европских империјалистичких и колонијалних сила. Априлском рату, којим је разорена и подељена Краљевина Југославија, непосредно услеђује Хитлеров Drang nach Osten (Продор на Исток). Овај титански сукоб нацистичког Трећег рајха и његових савезника са совјетском Русијом имао је катастрофалне последице по Европу. Године 1945. започиње атлантистичка окупација Западне Европе, која се продужава све до данас. После рушења Гвоздене завесе почињу ратови за југословенско наслеђе који ће потрајати готово читаву деценију.

Насилно разбијање Југославије је чин са далекосежним последицама, чији се значај не ограничава једино на Балканско полуострво. Тадашња Европска заједница кратковидо је подржала разбијање земље која је, према мишљењу руског геополитичара Александра Дугина, представљала „Европу у малом“, док судбина балканских народа симболизује судбину европских народа, пошто се међу њима „налазе тачни еквиваленти великих континенталних сила“.

Срби, као словенски и православни народ, на Балкану представљају Евроазију (Русију), Хрвати и Словенци Средњу Европу (Немачку, Аустрију…), босански муслимани – Бошњаци исламски свет (ослоњен претежно на Турску). Ова три геополитичка вектора посебно трагично се укрштају у Босни. Македонци су етнос близак Србима и Бугарима и отуда, макар и потенцијално, мост између оба народа или, напротив, разлог за српско-бугарски конфликт. (Идеја Православне Југославије, заснована на обједињавању Србије и Бугарске, никад није историјски реализована и поред постојања таквих тежњи на обе стране.)

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *