Почетна / Интервју / Јован Марковић – Златни витез је фестивал моралних идеала

Јован Марковић – Златни витез је фестивал моралних идеала

Фотографије Хаџи Александар Ђуровић

Јован Марковић, сценариста и продуцент, објавио је недавно свој нови роман „Вронски“ („Глобосино Александрија“), где детаљније расветљава лик и судбину легендарног пуковника Рајевског, којег је Лав Николајевич Толстој овековечио у лику Вронског у „Ани Карењини“. Такође, један је од оснивача угледног фестивала „Златни витез“

Саговорник „Печата“ по свему слови за врсног посленика српске, али и словенске културе. Као сценариста и продуцент потписао је око тридесет играних и више од стотину документарних и краткометражних филмова. За своје игране филмове добио је бројне међународне награде: Кан, Чикаго, Манхајм („Случај Хармс“), Валенсија („Чавка“), затим признања у Москви, Минску, Кијеву. На свим овдашњим фестивалима (Пула, Херцег Нови, Ниш, Врњачка Бања) овенчани су филмови које је радио као сценариста и продуцент. Домаћа и страна признања припала су и његовим документарцима. Поред осталог, седам пута је добио „Гран при“ и друге значајне награде на Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду. Члан је Академије филмске уметности и науке и има звање заслуженог уметника. Оснивач је многих манифестација, између осталих Фестивала „Златни витез“ у Москви, „Фестивала ауторског филма“ у Београду и Фестивала спортског филма на Златибору.

Управо је његова активна улога у организацији и делању „Златног витеза“, који је одавно прерастао оквире манифестације поставши својеврсна мисија очувања и ширења, афирмације словенске културе и духовности, била разлог да му се недавно забрани улазак у Украјину, где је заједно са колегама пошао зарад још једне значајне културне мисије. Наиме, украјинска погранична полиција одузела је документа Јовану Марковићу и притворила га на једну ноћ, да би га ујутро, након добијеног решења о депортовању из земље, првим авионом испратила за Беч. Цела прича је „оверена“ печатом у пасошу који јасно показује да је Марковићу улазак у ову земљу – забрањен.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *