Амерички генерал открио сведоке против Харадинаја — сви убијени

Амерички генерал Стивен Шук, који је на Косову био заменик шефа Унмика, директно је одговоран зато што су ликвидирани готово сви сведоци у хашком процесу против Рамуша Харадинаја, пише Мартин Хајперц у књизи „Макијато дипломатија“.

Хајперц је саветник немачке владе који је на Косову боравио као финансијски експерт у званичној мисији Међународне цивилне канцеларије, пише „Српски телеграф“ и додаје да он у књизи, између осталог, указује на спрегу појединих међународних званичника и мафијаша који су преузели владавину Косовом.

Хајперц пише да је информације о генералу Шуку добио од високог комесара УН из Бадена.

„Бивши амерички генерал Стивен Шук, а сада један од највише рангираних људи овде у Унмику, има повећи криминални досије и уско је повезан са овдашњом елитом. Поред себе увек има две-три згодне девојке са Косова. Он је одао имена крунских сведока против Харадинаја, који су после тога убијени. Мом познанику је рекао да човек мора неког да склони с пута ако то одговара вишим инстанцама“, преноси Хајперц податке до којих је дошао.

„Српски телеграф“ пише да сада постаје јасно зашто су готово сви сведоци против Харадинаја, њих готово 30, један за другим ликвидирани, иако су неки од њих имали и заштиту и крили се под лажним именима, а сурово су убијани и чланови њихових породица. Извештај о свему овоме и Шуковој умешаности наводно је направила и немачка обавештајна служба.

„Српски телеграф“ наводи да је Хајперц у књизи написао и како се сведока решавао Харадинајев ратни друг, један од вођа ОВК Фатмир Љимај, касније министар саобраћаја у влади у Приштини.

Љимај је зверски мучио и убијао заточене српске цивиле у селу Клечка. У једном логору на ободу села, затвореници су косом масакрирани, а осим тога један део логора претворен је у јавну кућу у којој су затворенице, жене и девојчице, систематски силоване. Било је преживелих саучесника који су били спремни да дају изјаву, али само један од поступака покренутих против Љимаја текао је са изгледом на успех.

„Главни сведок оптужбе, некадашњи надзорник логорам детаљно је документовао злочине, али је у Дуизбургу, где се скривао у оквиру програма заштите сведока, нађен мртав у парку код Есенбершког језера. Након тога више није било изјава које би могле да се употребе, па је суд морао да обустави поступак против Љимаја“, пише Хајперц, ког је посебно погодило што је сведок убијен у његовој земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *