У Бриселу је око 11 часова почео трилатерални састанак делегација Београда и Приштине уз присуство представника ЕУ.

Овом састанку претходили су билатерални разговори које су делегације Београда, а затим и Приштине одржале са ЕУ посредницима у дијалогу. Разговори на експертском нивоу би требало да трају два дана, а предвиђене теме су примена постигнутих споразума о Заједници српских општина, слободи кретања, интегрисаном управљању административним прелазима, правосуђу, енергетици и мосту у Косовској Митровици.

Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић док је на челу делегације Приштине главни преговарач Авни Арифи. У делегацији Београда, поред представника Канцеларије за Косово и Метохију и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, биће и представници надлежних министарстава и институција по наведеним темама. Састанци преговарачких тимова Београда и Приштине одржавају се у згради Европске службе за спољне послове.

Претходни састанак делегација Београда и Приштине на експертском нивоу, који је био заказан за 16. јануар, отказан је због убиства једног од лидера косовских Срба, Оливера Ивановића у Косовској Митровици. Из делегације Београда кажу да ће на данашњем састанку тражити и информације о томе докле се стигло са истрагом о убиству Ивановића. Истовремено, из приштинске делегације најављују „нови нацрт” споразума о формирају Заједнице српских општина. Из ЕУ то нису могли да коментаришу док, како су рекли за Танјуг, не виде о каквом се документу уопште ради. Из Београда је већ раније поручено да никаква промена Споразума о ЗСО на штету овлашћења заједнице не долази у обзир.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *