Почетна / Интервју / Зоран Ђорђевић,министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – У ПОДСТИЦАЊУ РАЂАЊА УГЛЕДАЋЕМО СЕ НА РУСИЈУ

Зоран Ђорђевић,министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – У ПОДСТИЦАЊУ РАЂАЊА УГЛЕДАЋЕМО СЕ НА РУСИЈУ

Руски Институт за демографију нам је ставио на располагање све своје податке о томе како је код њих текла успешна борба за враћање позитивног прираштаја и наши стручњаци ће у сарадњи са руским партнерима све то анализирати. Наравно, не можемо просто да прекопирамо нечије мере, али можемо да применимо неке ствари из њиховог искуства, што ћемо сигурно урадити

Сасвим специфично за Србију, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по свом значају заузима једну од централних позиција у Влади Србије.

Пред кабинетом министра Зорана Ђорђевића су задаци од чијег извршавања зависе стотине хиљада „обичних“ егистенција и темпо одмицања од несреће у коју је нација гурнута 2000. године, када је Србија новцем од масовних приватизација друштене имовине из године у годину покривала текуће расходе, при чему се додатно неумерено задуживала. Све је то, дуже од деценије после политичких промена 2000. године, водило друштво у дубоко социјално раслојавање.

Данас је ситуација из корена другачија, о чему сведочи и буџет за 2018. годину. Србија настоји да буде социјално праведније друштво, а држава покушава да преокрене негативне трендове из прошлости, на многим пољима. То је повод за интервју са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем.

Недавно је у Народној скупштини Републике Србије усвојен буџет за 2018. који шири могућности интервенције вашег министарства. Шта ће дати печат активностима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у овој буџетској години?

Буџетом смо генерално задовољни, иако сматрамо да увек може боље. Ове године имамо више новца за бројна давања и мере које Министарство рада предузима како би се смањило сиромаштво и боље заштитило најугроженије становништво. Не само да је буџет већи за две милијарде динара и да је ове године предвиђено више новца за сектор социјалне заштите већ ће и неке прилично крупне ставке, попут финансирања рада Нациналне службе за запошљавање, бити финансиране на други начин, што ће нама у Министарству рада оставити више простора за врло важне ствари које планирамо да спроведемо у 2018. Мислим да овај буџет добро одсликава намеру Владе Републике Србије да се у значајној мери, можда и више него што је то било до сада, посвети решавању или макар ублажавању неких веома тешких и, морам да кажем, наслеђених проблема још из периода пре 2012. Реч је о стопи незапослености која је, без обзира на то што је у сталном паду последњих година, и даље висока, а онда и о сиромаштву – посебно сиромаштву деце без родиљског старања. Ризик од сиромаштва је махом присутан код самохраних родитеља или самачких домаћинства – најпре старачких самачких домаћинстава, пензионера са најнижим примањима итд.

Дакле, овај буџет нам оставља довољно простора да у наредном периоду наставимо са позитивним трендовима које имамо последњих година. Кључно је то што ћемо наставити са обарањем стопе незапослености – наш циљ је свакако свођење ове стопе на једноцифрену вредност, а наставићемо и са смањењем сиромаштва и ублажавањем последица које оно има по најугроженије грађане. Овај буџет ће водити даљој стабилизацији јавних финансија у домену пензијског и инвалидског осигурања, што значи сигурне исплате пензија и њихов благи али континуирани раст у наредном периоду. Наравно, већина набројаних ствари је у директној или индиректној међусобној вези, тако да је, рецимо, против сиромаштва најбољи лек заправо смањење незапослености, и то кроз проактивну политику запошљавања на којој ради практично цела Влада. Желео бих, наравно, да незапосленост у Србији уопште не постоји, мада је то нерелано, али да смо у стању да наставимо да смањујемо незапосленост и на тај начин ублажавамо све социјалне проблеме који из ње проистичу – у то сам потпуно сигуран. Мислим да ћемо и у овој буџетској години, али и у дужем периоду политичке и економске стабилности успети да се изборимо са најтежим проблемима који погађају становништво, подижући, у крајњој мери, укупан животни стандард грађана, а то је наш најважнији посао.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

4 коментара

 1. unutrasnji dijalog > Patriotski blok

  (BELA KUGA u Srbiji)

  ZORAN DJORDJEVIC, MINISTAR za rad, soc. pitanja…, kaze:
  U PODSTICANJU RADJANJA ugledacemo se na Rusiju (Ruski institut za demografiju). Imamo sve podatke koje cemo ispitati. Moje primedbe u nastavku odnose se na PREDLOG protiv bele kuge, a ne na kritiku.

  PRIMEDBE:
  … Ruski institut jeste dao doprinos u podsticanju radjanja generalno, ali koliko je podstaknut prirastaj kod pravoslavnih Rusa kod kojih vlada bela kuga?
  … ZASTO za Srbiju nije dat PREGLED STANJA populacione politike i uzroci bele kuge u Titovom periodu, za 90_te god, i zzrazita bela kuga od 2000_te do danas 2017, kao i uzroke enormnog natalitet kod nekih Manjinskih zajednica (KiM) koji u buducnosti stvara komplikovanu politicko_bezbednosnu situaciju? _ Da se izvuku greske iz proslosti > za pouku > ispravnu i pravednu politiku u buducnosti? Da ne duzim:

  PREDLOG ZA PODSTICAJ RADJANJA (protiv bele kuge):
  1) Da se uvede sistemsko resenje za celu Srbiju, kao osnovna mera podsticaja nateliteta DECJI DODATAK u iznosu od 10 do 15.ooo din za svaki novosklopljeni bracni par, pod uslovom da imaju dece, nebitan broj (po bracnom paru, a ne po broju dece), bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost > to je RAMNOPRAVNOST (svi dobijaju isto).
  2) Da Srpska nacija kod koje vlada bela kuga, u organiyaciji sa SPC i Dijasporom > formira SRPSKI FOND za podsticaj radjanja protiv bele kuge > koji ce svakog meseda dodeljivati obaveznu novcanu naknadu svakom bracnom paru Srba za podsticaj radjanja (uslov da imaju decu).
  3) Ostale nacionalne_manjinske zajednice neka stvaraju svoje fondove za podsticaj i odrzava
  nje preteranog nataliteta, niko im ne brani?
  4)…
  OBRAZLOZENJE:
  DOSADASNE MERE podsticanja i odrzavanja nataliteta (narocito na KiM) su kontraefektne po srpsko stanovnistvo: KRITERIJUM za decji dodatak (d.d.) je „Prosek plate po clanu domacinstva“: Porodice sa jedno, dvoje dece skoro nisu imale d.d. zbog viseg/visokog proseka plate po clanu domacinstva (Srbi, Makedonci…). A porodice sa 4>5>8 osmoro dece su uvek imali manji prosek plate i dobijali maksimalno d.d. za svako dete (Albanci, Romi, Bosnjaci, muslimani…), da ko da su vise decenija na KiM ogroman broj Albanaca dobijalo veci decji dodatak nego platu.

  U KAMPANJI za izbor predsednikaa Srbije vise stranaka predlagalo nacionalne i poroodicne penyije i stanove ya porodice sa troje dece, a za svako naredno dete uvecane d. dodatke(!): Po toj logici Albanci, Romi… ne mora da rade i traze posao, zivece od nataliteta. A ya 50 do 100 godina Romi ce biti vecina u Vojvodini. NIJE CUDO sto migranti vrse invayziju na Evropu, mnogi migranti zive od socijale i decje dodatke, plus devojke>zene hriscanke koriste na veliko, a njihove muslimanke cuvaju, sto ce ugrozavati opstanak naivnih hriscana u buducnosti (kao Srba na Kosovu).
  KINA JE zadnjih 30 god zakonski imala ograniceno radjanje > jedno dete po porodici, ko ima vise dece taj je placao porez drzavi. OD PRE neke god Kina je ukinula stari zakon ogranicavanja radjanja > verovatno zbog zabrinjavajuce ekspanzije muslimana>islama na kinesku teritoriju?
  VAZNO JE ovde podsetiti se: 70>80.tih god za demografiju u Srbiji je bio glavni, zario i palio, demograf Milos Macura, samo se on pitao, predloyi i kritike cenyurisane: Kada su ga jednom novinari pitali sta misli, da li demografska eksployija naa Kosovu utice na iseljavanje Srba: ON kaze „nema dokaza“(!), a na sve strane se cisti Kosovo od Srba_

  NAJBOLJI MOMENAT je sada, nakon konfliktnih perioda da Srbija se pokrene i sama kroji svoju sudbinu, da ne slusa instrukcije od rayna kulti>multi drustva, jer ce proci jos gore u buducnosti.
  Nastavak…
  1  0
 2. Patriotski blok

  Patriotski blok, nastavak:

  M E R E > za podsticaj nataliteta, protiv bele kuge

  Ministar Djordjevic nije predstavio i obrazlozio KRITERIJUME po kojim je se vrsi raspodela decjeg dodatka kao OSNOVNI stimulans radjanja i odrzavanja nataliteta. Da ponovim PREDLOG ZA PODSTICAJ NATALITETA:

  1) DECJI DODATAK odrediti za celu Srbiju > za sve buduce novosklopljene bracne parove, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veru, odrediti novcani iznos od 10 do 15.000 din za svaki bracni par (a ne prema broju dece)? SVI DOBIJAJU ISTO, to je ramnopravnost i jednakvost. Dosadasnja raspodela d.d. prema broju dece plus socijala > je direkna diskriminacija bracnih parova sa jedno, dvoje dece koji nemaju >pravoveceg proseka po clanu domacinstva<, a sve porodice koje imaju iynad 3.4.6.8…dece domijaju maksimalno ya svako dete. sto ynaci da se dosadasnjim merama stimulacije podstice/nagradjiva preteran natalitet (kod Albanaca, Roma, muslimana…), a destimulise kod Srba sa belom kugom.

  2) Formirati SRPSKI FOND za stimulaciju radjanja protiv bele kuge koja vlada kod Srba, u organizaciji sa SPC, dijasporom i donacijama srpskih gradjana (ja dajem mesecno 1.000,_ din), siromasni Srbi oslobodjeni priloga. Na ovaj nacin srpski pracni parovi imace drzavnu stimulaciju radjanja dece, plus mesecno dodatak za svako dete (koji se odredi SRPSKIM FONDOM?

  3) Ostale nacionalne i manjinske yajednice koje imaju preteran natalitet (Albanci, Romi, muslimani…) neka formiraju svoje fondove ya natalitet, zasto Srbi na svoju stetu podsticu enormni natalitet, kao na KiM, koji stvara teske probleme u buducnosti.

  Da je Evropa primenjivla gore navedene KRITERIJUME u demografskoj politici, verujem da za zadnje 30, 40 god ne bi imala ni pola pola islamiyacije kao [to sada ima, plus ovi novi milioni migranata…?
  Nastavak…
  1  0
 3. Mere za podsticaj nataliteta, nastavak…

  PROPUSTENE KONSTATACIJE:

  > Novosklopljeni brakovi > bracni parovi primace novcane nadoknade za stimulacuju nataliteta, decji dodatak, samo ako imaju decu. Brakovi bez dece nece primati nadoknadu.
  > Prilikom vencavanja u crkvi ili opstini i druga zvanicna mesta, bracnim parovima uruciti Obavestenje o pravu na decji dodatak i druga prava po osnovi stimulacije nataliteta?
  Hvala na rayumevanju! …
  0  0
 4. Mladi ljudi rade za mizerne plate i u najvećem broju pod ugovorom o delu, nemaju stan, znači biće podstanari i sa puno dece živeće stećno od dodatka koji im država dodeljije.Same sumanute floskule koje su neodržive i mada on to zna bez stida izgovara gluposti koje i dte iz 4 razreda osnovne ne bi izgovorilo.Industrija nam je u rasulu kao i poloprivreda, i umesto da se cela Vlada okrene pokretanju otvaranja novih industrijskuh zona i proizvodnje na realnim osnovama, mi se bavimo najvećim delom trgovonskim lancima, kockarnicama i svega što je u suprotnosti sa proizvodnjom.Ogroman broj puteva koji se grade mogli smo pod povoljnim uslovima dati u koncesiju kao u ostalom i aerodrom, i onda se svim silama truditi da obnovimo sve vidove industrijske proizvodnje, i umesto što dajemo ogroman novac stranim investitorima sa našim stručnim kadrom započnemo na duži rok planirane prioritete.Veliki broj pokrenutih preduzeća nisu dovoljno pomognuti od strane države ali smo zato vrlo darežljivi prema stranim investicijama koje će se zadržavati u državi samo dok imaju profit, a kada nas napuste nismo u stanju da sami svojom pameću i radnom snagom održimo dalju proizvodnju, a povrh svega za svaki promašaj niko iz vlade nije smenjen a kamoli krivično gonjen, a kada se to retko i dogodi slučajevi masovno predugo traju i zastarevaju.Isuviše je nekompetentnih stranačkih kadrova od kojih je puno puta dokazanoi da nam je svaki boljitak samo iluzija i mimikrija.
  1  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *