Почетна / Документи / Запис који је сучелио Мешу Селимовића и Алију Изетбеговића

Запис који је сучелио Мешу Селимовића и Алију Изетбеговића

ТРАГОМ ЗАПИСА МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА, ОБЈАВЉЕНОГ РАТНЕ 1944. ГОДИНЕ

Сведочење о злочину који је нацистичка СС Ханџар дивизија починила у српском селу Јабланици на Мајевици кључ је за разумевања рата 1992–1995. године

Запис Меше Селимовића „Окрвављена Јабланица“ oд 25. априла 1944. године сведочи о злочину у једном српском селу на планини Мајевици у североисточној Босни. Злочине је починила нацистичка СС Ханџар дивизија у којој су, као добровољци, у немачким униформама, под немачком командом, ратовали босански муслимани. Врло је могуће да се међу муслиманским нацистима тада на Мајевици налазио и Алија Изетбеговић за кога је „Њујорк тајмс“ 2003. тврдио да је био војник Ханџар дивизије.

 Ово сведочење, којим је Селимовић започео свој књижевни рад, обелодањено је затим у партизанском ратном гласилу „Фронт слободе“, који је излазио на слободној територији. Због своје упечатљивости, документарности, Селимовићев запис се издваја од сличних сведочења. Овај кратки опис једног страшног догађаја указује на сав усуд простора на којима живе и на којима су живели Срби. Оваквих догађаја на Мајевици и њеној околини било је у време турскога ропства, али и током Првог светског рата. Овакве сцене поновиле су се у последњем рату 15. маја 1992. године, када је у центру Тузле мучки нападнута и спаљена колона возила у којима су били војници Југословенске народне армије, углавном Срби резервисти из тузланске околине. У свим оваквим причама које су се вековима понављале исте су биле жртве и исти џелати.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *