Почетна / Документи / Учитавање могућег смисла – УГЛЕДНА ЛИЧНОСТ

Учитавање могућег смисла – УГЛЕДНА ЛИЧНОСТ

Гостопримљив и издашан, ангажовани јуришник, дао би све што му се лепо затражи, од Косова до Републике Српске, само да се и он пита и да му уступци донесу пораст важности, а, успут, и какву материјалну вајдицу, на шта су синови наших неразвијених крајева, ко мање ко више, увек осетљиви

Веома видљива, истакнута личност наше јавне сцене. Ангажовани јуришник, мада је тешко рећи против чега, и за шта. Идејни зачетник политичке странке, или покрета чије су одлике уопштен програм, и решеност да се по сваку цену одржи у ветровитом поднебљу. Почетни наступ је обећавао оживљавање извесних друштвених и националних вредности, у магловитом облику, у духу рехабилитовања свега и свачега што је систематски запостављено, па му је један део јавности дао подршку, а потом се, без видног разлога, талас разлио и ватра издимила, да на попришту остане усамљени вођа, који предводи самог себе, сам себи надахнуће и врховни циљ.

Појавио се у престоници онако како наши Растињаци у њој обично искрсавају, са жељом да што пре успе, није важно у чему. Кажу да се двоумио између кошарке, телевизијског новинарства, шаха, књижевности и политике, што ће рећи у областима које не изискују одређену школску спрему. Што се идејних опредељења тиче, није био избирљив: узимао је како на шта наиђе, с лева и здесна, са Истока и Запада, од класика и успутних саговорника – све се за њ лако хватало, лепило и отпадало, ништа се трајно није учвршћивало. Тако је и присталице добијао и губио, како је кад и где наступао. Без чврсте подлоге, без непомичне осовине, без упоришта, а пријемчив за сваковрсна струјања, он и да је хтео друкчије није могао ни знао. Петљанац и превртљивац, дивље амбициозан, каријеру је могао градити са оним чиме је располагао, чиме га је мајка Природа у тренутку сањиве зловоље обдарила. Праву одговорност за његов успон сноси друштвена средина вољна да, макар и за часак, крене за њим, мада су, опет, и јавно мњење и он, жртве настале конфузије крајем прошлог века, и клонућа што је захватило наш животни простор.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *