Почетна / Друштво / Све за Higgs бозон 1.

Све за Higgs бозон 1.

Пише Филип Раке Вукајловић

Да ли је проблем науке у Србији, о коме се иначе „мукло ћути“, чињеница да наука никоме није потребна, и има ли бољег доказа за ову претпоставку од извесности да се пројектни период, који држава финансира у потпуности и који је започео 2011. и требало да се заврши крајем 2014, продужио за нове три године без икакве смислене провере резултата рада?

Сведоци смо вишегодишњих „реформских“ експеримената чији је једини видљиви резултат све већи одлазак државе из система националног образовања, науке и културе и то како у смислу финансирања, тако и у смислу формирања нашем друштву адекватних стандарда. Нарочито се стандарди смислености и квалитета спуштају унедоглед тако да ове области друштвеног живота тону код нас све дубље у исподпросечност.
Проблем науке у Србији, о коме се „мукло ћути“, јесте да наука никоме није потребна. Има ли бољег доказа за то од чињенице да се пројектни период, који држава финансира у потпуности и који је започео 2011. и требало да се заврши крајем 2014, продужио за нове три године без икакве смислене провере резултата рада. Наравно да у свему „непотребном“ има мање или више непотребног. Ма колико чудно изгледало, даље ће у овом осврту бити речи о области истраживања за коју многи верују да Србији најмање треба. То што најмање треба, веровали или не, у овом тренутку држава плаћа многоструко више од „осредњег“, њој ионако сасвим непотребног, научника-истраживача. И, наравно, то што најмање треба показује тенденцију да се ускоро још више прошири и порасте, као канцерозне неоплазме.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *