СТРАТЕГИЈА БЕСНОГ ПСА

Нова америчка одбрамбена стратегија повећава опасност од нуклеарног сукоба

Пентагон је објавио нову америчку стратегију за коју прве процене указују да је исувише офанзивна. Њене смернице неочекивано јасно дефинишу оно што смо сви знали – ко су прави „непријатељи“ Америке, иако их у самом тексту зову „супарницима“. То су Русија, Кина, Северна Кореја и Иран. Нову стратегију, с обзиром на њену агресивност, објавила је сасвим примерена личност, пензионисани генерал америчке војске и министар одбране Џејмс Матис, који је током своје војне каријере добио надимак „Бесни Пас“.

РЕВИЗИОНИСТИЧКЕ СИЛЕ У новом документу, животно важном за многе државе света, међу којима је и Србија, Русија и Кина означене су као „ревизионистичке силе“ које подривају међународни поредак. Наравно да је у питању замена теза јер сви знамо ко у ствари константно и упорно нарушава поменути поредак, али морамо бити свесни да под тим термином Америка подразумева нарушавање њихове визије света коју су замислили и пројектовали према својим интересима.

За Србију је посебно важна констатација у новој стратегији, да Русија злоупотребљава право вета у Савету безбедности УН како би променила структуру безбедности и економије у Европи и на Блиском истоку. Из тога се назире главни актер у новом америчком сучељавању, свакако ће то бити Русија, а јасно су дефинисани и региони у којима ће се одигравати главна и забрињавајућа збивања. Прилично је јасно да ће се сучељавање првенствено реализовати методама специјалног рата и специјалних дејстава, где треба имати у виду да та врста рата код великих сила може подразумевати и мање контролисане оружане сукобе, па и локални рат. Није искључено да нова америчка стратегија представља увертиру за нови хладни рат, који ће они релативно лако прихватити под утиском чињенице да су претходни добили и остварили циљеве о којима својевремено нису могли ни сањати – разбили су Варшавски пакт као супарнички војни савез, и СССР као државу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *