Шпијуни у штрајку

Бунт агената тајне службе постао је тема број један у Словенији

Јавни службеници, од учитеља преко лекара до полицајаца, штрајкују у многим државама, али да обуставе рад агенти државне обавештајне службе, то звучи готово невероватно. А да је и то могуће, открили су обавештајци словеначке тајне службе СОВА. Огорчени што држава прећуткује њихову борбу за боље услове рада они прете колапсом, и то баш сад, када су Хрватска и Словенија, по оценама немачких медија – безмало на ивици рата због граничног спора. Словеначки шпијуни тврде да су кадровски потхрањени, а није чудо што нико неће у шпијуне, кад су плате мизерне.

Матица се оглушила о штрајкачке захтеве, али не преза да времешну екипу својих обавештајаца шаље у изузетно рискантне подухвате у Хрватској. Одлучна да истера правду, домаћа агентура обратила се медијима, низом анонимних писама. И тако су сочни детаљи испливали на видело.

ОКИДАЧ Није тајна да Словеначка обавештајно-варностна (у преводу: безбедносна) агенција, скраћено СОВА, чији је симбол силуета увек будне сове (која и у мраку одлично види!), већ годинама кубури са лошом организацијом, па су се афере низале једна за другом… Новост је, међутим, да су шпијуни своје вештине применили у обрнутом смеру и од „спољног“ прешли на „унутрашњег непријатеља“, и истражили – сопственог шефа! Открили су да су закинути на платама јер је директор СОВЕ о државном трошку пазарио суперлуксузни БМВ серије 5.

Тако је бунт агената тајне службе постао тема број један у Словенији. Окидач је био предлог кресања плата који је влади премијера Мира Церара послао Совин директор Зоран Клеменчич. Да шарада буде врхунска, стручне службе предложиле су већа примања за тајне агенте, али је, уместо повишица, директор Сове затражио да влада купи лимузину. Кивни због лоших услова рада, словеначки обавештајци су потом обзнанили штрајк; траже повишице, социјални дијалог, повећање броја запослених. Влада премијера Церара игнорише захтеве домаћих шпијуна, уверена да је безбедносна ситуација релативно добра – Словенија се узда у чланство у НАТО-у и ЕУ. Шамар домаћим снагама безбедности задало је и откриће да су Рока Жавбиа, Словенца који је на тлу Европе регрутовао терористе за ИСИС, детектовали италијански, а не словеначки обавештајци. Потом су избила на светло дана и друга забрињавајућа открића о полигонима надомак Љубљане за увежбавање терориста тзв. Исламске државе. Критичари у наведеном виде доказ о успаваности, чак неспособности Совине мреже.

О (не)поверењу словеначке владе према сопственој тајној служби сведочи и податак да је војној обавештајној служби лане наменила чак два пута више пара него Сови. Совини агенти муку муче и са обелодањивањем детаља њиховог „белог штрајка“, јер како да демонстрирају синдикалну борбу за своја права кад им природа посла то онемогућава. Да би победили мук, који је у наслову „Словеначки обавештајци штрајкују тако тајно да нико и не зна да штрајкују“ описао љубљански недељник „Репортер“, одлучили су да изађу из илегале. Писмима упућеним – медијима.

ПРИВИЛЕГИЈЕ Штрајк улази, тврде, у други месец, а власти као да не хају – Церарова влада је лансирала тек једно штуро саопштење да је „упозната са одлуком синдиката Сове о штрајку“ и да „верује у дијалог између вођства синдиката и вођства агенције“. Занимљиво је да јавност није показала симпатије за синдикалну борбу тајних агената, посебно откако је „процурило“ да су обавештајци у Словенији повлашћенији од других државних службеника, па полажу право и на посебне уплате у „трећи пензиони стуб“, тешке од 100 до 500 евра. Што значи да су им у изгледу радикално више пензије од оних на које рачунају остали, депривилеговани државни службеници, чији су синдикати за крај јануара и у фебруару такође заказали сваки свој „штрајк опомене“, од ватрогасаца преко учитеља до полицајаца…

Медији блиски актуелној влади покушавају да оцрне „бели бунт агената“ манипулацијом „анализа“ теоретичара завере који за штрајк шпијуна оптужују кадрове блиске левици и градоначелнику Љубљане Зорану Јанковићу. Све то има за циљ да оправда срозавање поверења у владу Мира Церара чија Странка модерног центра, према последњим мерењима јавног мњења, нема шанси да понови изборни резултат из 2014. Извесно је да предстојећи избори доносе смену власти, а до тада – словеначки шпијуни вредно штрајкују.            

  hairy girls деньги в займ красноярскэкспресс деньги займподать заявку на займ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *