Почетна / Интервју / СЕРЖ БРАМЕРЦ – Био сам усамљен

СЕРЖ БРАМЕРЦ – Био сам усамљен

Печат објављује превод разговора који је новинар немачког недељника Цајт водио с главним тужиоцем Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу. Разговор је био објављен у броју од 11. јануара 2018.

Интервју водио Штефан Вилеке

Господине Брамерц, десет година сте главни тужилац Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу који се бавио ратним злочинима и геноцидом у бившој Југославији и који је пре неколико дана окончао свој рад. Десет хиљада осамсто процесних дана у скоро четврт века, 161 оптужени, 4.650 сведока, два и по километра аката, тонских и видео снимака – то је резултат највећег трибунала од Нирнбершког процеса. Јесте ли свету донели више правде?
Ух, то је веома крупно питање. Донели смо сигурно више правде бившој Југославији. Без суда ствари би биле горе. Да није било нас, данас би многи ратни злочинци шетали наоколо.

Могло је да се деси да бивши вођа Срба Радован Караџић, који је био саодговоран за масовни злочин у Сребрници деведесетих година, буде министар у Србији и да се залаже за пријем своје земље у Европску унију.
Не бисмо могли да сасвим искључимо такав развој догађаја. Сада је он у затвору. То је наша заслуга. Ми смо донели више пресуда него иједан други сличан суд. Деведесет оптужених који су припадали свим странама у рату су осуђени у Хагу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ПРЕВОД: БРАНКА ЈОВАНОВИЋ

Један коментар

  1. SERZ BRAMERC je jedan mali, jadni, poslusni, bezmoralni, bezkarakterni clan jednog tima koji je MORAO da IZVRSI ZADATAK. Laze i kada pominje svoje emocije. On je CIJEPLJEN protiv emocija. Dogadjaje sagledava parcialno i iz zadanog ugla, pa su mu i zakljucci takvi. Ne uspijeva da sakrije pristrasnost, a monda to i ne pokusava. Nije vrijeddan Pomona niti daljnjih komentara.
    8    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *