Рушење куће секса, лажи и превара

Актуелни скандали славног филмског и телевизијског продуцента Харвија Вајнстина, који је тридесет година злоупотребљавао положај сексуално уцењујући глумице, и глумца Кевина Спејсија, који је означен као педофил пошто је својевремено насрнуо на четрнаестогодишњег колегу, не само да подижу тензију у медијима и забавној индустрији већ угрожавају и најосновнија начела правне државе пред којом су сада изузетно тешке најпре принципијелне и етичке, а онда и правне одлуке

Ако је било оних који су сумњали у приче старе деценијама о томе како се заиста добијају послови у Холивуду, после недавно покренуте лавине скандала на ову тему више, наводно, никада неће бити сумње нити ће ишта више бити као пре. Реч је o на први поглед невероватној причи о покварености, изопачености и безобразној злоупотреби положаја једног од најмоћнијих холивудских продуцената Харвија Вајнстина, кога је неколико глумица оптужило за сексуална искоришћавања и уцењивања приликом преговарaња о раду на филмовима из његове продукције. Овај Јевреј из њујоршког Квинса је са својим братом Бобом три и по деценије успешно присутан у холивудској филмској индустрији прво кроз чувену независну компанију „Мирамакс“, а последњих петнаестак година као сувласник са братом продуцентске фирме „Вајнстин компани“. Током изузетно успешне каријере Вajнстин је продуцирао више од триста филмских и телевизијских остварења. У филмском огранку његове компаније нашло се мноштво наслова који су стекли интернационалну славу, остварили велику зараду и освојили најпрестижније награде. Читав опус, рецимо, Квентина Тарантина настао је у окриљу ове компаније. У ствари, у најкраћем, готово да нема значајног аутора или глумачке звезде која се макар једном није нашла на истом послу са Вајнстиновима. Тим пре су девастирајуће вести о непримереном понашању Харвија Вајнстина теже и невероватније. Свакако када је реч о последицама потенцијално изузетно потентне. Поменуто разоткривање Харвијеве похотне, декадентне и изопачене природе неће само резултирати крајем његове каријере већ ће потенцијално скандал по систему домина разлити и на друге стране са несагледивим последицама по све учеснике америчке забавне индустрије. Али не само ње! Пошто је моћни и богати Вајнстин имао везе са Демократском странком, његов је скандал сада запретио угледу ове партије, посебно Обамине породице коју је отворено подржавао, укључујући и стажирање Обамине ћерке у његовој компанији. Демократска странка се, додуше, макар званично, оградила од Вајнстина објавивши саопштење у коме стоји да жестоко осуђују и њега и све друге који злоупотребљавају положај из сексуалних порива, па су чак донирали новац добротворним организацијама за подстицај женама да се укључе у активан политички живот. Нападнута је и породица Клинтон будући да је Вајнстин био близак и са њима, и то једнако са Билом и Хилари.

[restrict]

Глумице одлучиле да проговоре Разоткривање Харвијевих скандала почело је јесенас када су га за сексуално злостављање и крајње непријатно злоупотребљавање положаја зарад сексуалних „услуга“ оптужиле глумице Ешли Џад и Роуз Макгауан којима су се одмах придружиле и бројне друге даме свих узраста. Врхунац подршке је сада чувено вече доделе Златног глобуса које је прошло у протестној црнини свих присутних актера с обе стране камере. Испада да се похотни Харви није либио да по хотелским собама „уговара“ послове са глумицама скоро свих генерација. На појаву ових вести реаговале су саопштењима највеће холивудске звезде, такође његове сараднице у неком делу рада овог могула. Најјаче је одјекнуо глас најславније међу њима, чувене Мерил Стрип, која је тврдила да је шокирана и страшно разочарана понашањем овог иначе у свом послу изузетног професионалца, цењеног и поштованог због бројних успеха филмова чији је настанак омогућио својим деловањем и новцем. Мерил је изјавила како није тачно да су сви знали за његове скандале и безобразно уцењивање глумица. Она тврди да није чула за његове ноторне „пословне састанке“ по хотелским собама и другим местима што сада откривају глумице које је уцењивао не би ли им дао посао у замену за сексуалне услуге. Она истиче врхунску професионалну сарадњу с њим која се заснивала на напорном и преданом раду и међусобно уважаваном односу.

Ни изблиза нису сви били тако умерени у осуди бестидног и похотног продуцента. Његове највеће звезде, од којих су многе те величине досегле управо у филмовима из продукције његове компаније, као Кејт Винслет, рецимо, или Бет Мидлер, Џесика Честејн, Џулијане Мур, Џуди Денч и бар још неколико десетина других, по разливању скандала до таблоида и друштвених мрежа и то до најситнијих грозних детаља, стало је на страну „угрожених жена од стране мушког предаторског бизниса“ и то не бирајући речи и њихову оштрину. Харви Вајнстин је толико тешко поднео овај скандал да је наводно покушао и да се убије. Још су гора била његова објашњавања и правдања од којих је, додуше, вероватно по инструкцијама одбрамбеног кадра састављеног од најчувенијих саветника, „спин доктора“ и адвоката (против њега је покренуто и неколико кривичних пријава), напросто занемео.

 

Историјски значајан скандал Ширење његове афере преко друштвених мрежа му је и омогућило лагодно ћутање пошто се скандал врло брзо пренео и на друге славне актере. Најпре на чувеног глумца Кевина Спејсија, који је последњих недеља под правом канонадом осуда, критика и жестоких напада када се у јавности огласио извесни млађи глумац Ентони Рап изјавивши како га је Спејси сексуално узнемиравао када је имао само четрнаест година! Славни глумац, за кога је у стилу јавне тајне било познато да је хомосексуалац, овом Раповом изјавом постао је и педофил. У страху да му не залепе такву етикету која је, барем за сада и барем декларативно, и кривично кажњива, Кевин је дао патетично саопштење за јавност у коме је обзнанио како ће живот наставити као „геј мушкарац“, чиме је иритирао читаву геј заједницу ставивши је у исти контекст са собом, односно опасно изједначивши сексуално опредељење са педофилијом! И поводом Вајнстина, склоног сексуалном иживљавању над женама и геј Спејсија, међутим, далеко је важније како ће реаговати правосудни апарат. И док Вајнстин трпи декларативни одијум колега, али и свог брата који га је избацио из сопствене фирме, а Спејси добија третман непожељене особе за било какву сарадњу (мада, вест да је обустављено снимање последње сезоне серије у којој годинама доживљава велики успех, „Кућа од карата“, ипак није тачна), правосудни органи још увек не дају никакве изјаве о њиховим случајевима. Коментари на друштвеним мрежама, међутим, најављују даље разоткривање моћника који су зарад личних интереса уцењивали своје сараднике, тако да ће се из света шоу-бизниса овај скандал највероватније пренети и у друге сфере јавног и пословног живота. Најпре би то морало да се догоди када је реч о политичким бившим, али и неким актуелним моћницима који су на исти начин као и Вајнстин задовољавали своје сексуалне потребе. Отуд је овај скандал који се сада као плавни талас разлива на све стране изузетно, чак, можда, и историјски значајан. Делује и то први пут да неће моћи да буде заташкан и да ће његови актери морати да буду кажњени. Ако се, међутим, понови успешно заташкавање, као у случају Клинтонових, када је Хилари угушила причу о мужевљевом председничком искоришћавању сарадница, а потом и сопственог – ухваћена је у пословној вези са ноторним педофилом Џефријем Епстином, који је чак био финансијер њихове породице – трулеж света у коме су могуће такве малверзације запретиће опстанку оно мало цивилизацијских начела која се још увек поштују омогућавајући макар провизоријум владавине морално исправне правне државе.    

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *