РТ: Војне базе САД-а и патролне руте компромитоване апликацијом за фитнес

Терористи, милитанти и друге илегалне снаге које не користе апликације за џогирање могу имати тактичку предност након што је апликација за фитнес “Страва” изложила могуће локације база и рута претежно америчких снага.
Када је компанија у Сан Франциску крајем прошле године објавила своју карту од преко милијарду џогинг и бициклистичких рута, обећала је да ће подаци бити анонимни, а само они који су пристали да учествују били су укључени у пројекат.
Међутим, такође се случајно показало да упркос строгим ограничењима употребе електронике на многим осетљивим подручјима, војно особље у тајним мисијама широм света је исто толико лоше поступало као и цивилни корисници приликом исчитавања својих мапа због неискључивања поставки за приватност апликације. Такође се показало да се џогира чак и у средишту борбених зона.

Тешко је одредити појединачне руте у великим градовима, али у напуштеним и сиромашним локацијама попут северне Сирије и Авганистана, карте се истичу без потребе за зумирањем – одмах сугеришући страно присуство. Свака сумња у сврху означених области је уклоњена, јер често се чини да џогисти често трче око зграда, нудећи добар закључак о укупној величини било које структуре и броја џогиста који су стационирани тамо.

Ове мапе биле су под медијским радарима прошле године, а протеклог дана су твитераши пронашли индиректни доказ о сумњивој “црној” локацији Ције у Џибутију, као и локација где је званично потврђено присуство САД-а, као што су Нигерија и Блиски исток, где Вашингтон не објављује тачне координате својих снага и објеката или броја особља. Већина пажње је посвећена САД-у, али су и друге земље компромитоване.

Динамичка природа карте “Страве”, која евидентира више од 13 билиона локација, чини је необично информативном.

“Ако војници користе апликацију као обични људи, укључивајући праћење када иду на вежбање, то би могло бити посебно опасно”, тврди Натан Русер, оснивач Института за анализу конфликата, који је један од првих који су открили потенцијал карте, објавиши и фотографију неидентификоване базе.

“Ова одређена стаза изгледа као редовна рута за трчање. Нисам успео да нађем никакво друго образложење или информације о животу из овога далеког места.”, додаје Русер.Још горе од тога, неколико дужих линија кроз мапе ратних зона сугеришу да је “Страва” обелоданила сложеније логистичке податке, попут конвоја и путева патрола, који би потенцијално могли бити изложени нападима.

“Страва” подаци се такође могу комбиновати и упоређивати са другим отвореним изворима попут “Гуглг мапса”.

Ни “Страва” ни војне власти до сада нису издале саопштење о овим подацима.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *