Почетна / Регион / Потрага за македонским идентитетом

Потрага за македонским идентитетом

Растрзана унутрашњим политичким и етничким сукобима, под притисцима и решењима наметнутим споља, бивша југословенска република све више срља у поделе и потпуну дезинтеграцију

Смог који је толико прекрио Македонију да су уведене и ванредне мере, на симболичан начин одсликава политичку ситуацију у овој бившој југословенској републици. С тим што се „политичко загађење“ решава споља, одакле је, углавном, до њега и дошло. Прекривено непрозирном чађу Скопље је данас мирно, мада је свима јасно да Македонија изнутра ври, без обзира на то што политички актери сугеришу супротно.

АЛБАНСКИ ПОТРЕСИ Трусна политичка ситуација у албанском телу, пре свега на Косову и Метохији, али и у Македонији и Албанији, представља погодно тло које би могло да затресе читав регион. У Тирани су најављени масовни протести опозиције против премијера Едија Раме, у Скопљу тиња тихи рат међу албанским странкама које међусобно отимају једне другима чланове, док Специјални суд на Косову и Метохији изазива немир међу албанским лидерима и припадницима злочиначке ОВК.

Обавештајни подаци из прошле године показали су да постоје процене да на овом простору под оружјем има око 160.000 Албанца и радикалних исламиста, спремних да реагују у сваком моменту. Ако овоме додамо да је у неколико наврата на граничним прелазима између Косова и Македоније и Албаније пресретнут шверц оружјем, где је осим лаког одузето и озбиљније наоружање, онда није КФОР тек тако уочи Божића упозорио на могуће инциденте, иако за сада ситуација делује као да је под контролом и безбедносно релативно стабилна.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *