Политичко јединство нације

Миклош Лајко из Србије постао је милионити двојни држављанин Мађарске. „Један милион. Будућност се пише на мађарском“, прокоментарисао је на својој фејсбук страници информације о овом догађају премијер Мађарске Виктор Орбан

Заклетву на верност Мађарској (иако живи у другој држави) положио је милионити прекогранични Мађар и тако постао јубиларни „нострификовани“ држављанин своје матичне земље.

ЗАКЛЕТВА МАЂАРСКОЈ То је Миклош Лајко (36) из Србије. Лајко, иначе пољопривредник у Гунарошу (поред Бачке Тополе), двојно држављанство стекао је по поједностављеном поступку на основу угарског држављанства предака. У молби за добијање држављанства Мађарске још је навео да је декларисани Мађар, да му је мађарски матерњи језик, завршио је школе на мађарском језику, на мађарском воли, ради, сања… И зато жели да буде њен држављанин!
Шеф државе Јанош Адер, пред којим је 16. децембра у председничкој палати „Шандор“ у Будиму Миклош Лајко положио заклетву (свечаности су присуствовали и премијер Виктор Орбан и председник парламента Ласло Кевер), тим поводом рекао је да „нама у матици не преостаје други задатак, него само да најдубље захвалимо породици Лајко што од генерације до генерације чува и наставља своје домољубље и мађарски патриотизам“.

ОПСТАНАК МАЂАРСТВА „Тешко да би било већег губитка за нас од незаинтересованости, жеље за прилагођавањем према спољним очекивањима или такозваних пролазних мода због којих бисмо напуштали фундаменте опстанка мађарства. Наук да то не урадимо наследили смо од родитеља. Задржали смо домољубну веру и националну кохезију. Зато ће мађарска душа увек остати иста, где год да живе Мађари“, подвукао је председник Мађарске Јанош Адер.
Подсетимо, Закон о поједностављеном стицању држављанства Мађарске, на предлог друге владе десно-конзервативног Виктора Орбана, парламент Мађарске усвојио је 26. маја 2010. године, а на снагу је ступио 1. јануара 2011. Први захтев за добијање мађарског држављанства у оваквом поступку поднет је Генералном конзулату Мађарске у румунском граду Чиксереди 3. јануара 2011. године, док је фрањевачки фратар Чаба Бојте 5. децембра 2013. био петстохиљадити „нострификовани“ Мађар.

Злоупотреба сународника?

Мађарска опозиција, на челу са некадашњим социјалистичким премијером Ференцом Ђурчањом, који је 2004. године на референдуму о двојном држављанству отворено одбацио ову концепцију, тврди да Виктор Орбан пуних седам година манипулише сународницима у региону.
Конкретно, с давањем држављанства прекограничним Мађарима јасно је подвукао да они неће имати гласачко право. Убрзо потом рекао је да „нема прворазредних и другоразредних држављана“ и дао им то право… Али ту није крај, каже лидер опозиције Ђурчањ.
„Држављани Мађарске изван матице и даље су остали другоразредни јер немају два гласа, као они у Мађарској, већ само један. Они могу да гласају само за страначке листе политичких партија у Мађарској, а не и за кандидате у територијалним окрузима, јер тамо где живе (дакле, изван Мађарске) – нема изборних јединица“, образложио је Ференц Ђурчањ.
А ту је и политички врло осетљива реторика коју су Фидес и његов председник Виктор Орбан увели у службену употребу, а која је преузета из Хортијевог доба. Своје сународнике из региона, наиме, они никада не ословљавају уз имена држава у којима данас живе, већ по територијама које су некада биле у саставу Велике Угарске. Мађари у Србији су војвођански Мађари, у Румунији – ердељски, у Украјини – закарпатски, Хрватској – славонско-барањски, у Словачкој – Мађари из Горње земље…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *