Печат недеље

Мартовске иде

Након што је прошле недеље Председништво владајуће Српске напредне странке одлучило да не буде нових ванредних парламентарних избора у пакету с београдским којима је право време, председница Скупштине Србије Маја Гојковић разрешила је ових дана и преосталу вишемесечну дилему, и у понедељак је тачно у подне београдске изборе расписала за 4. март, када ће се иначе гласати и на локалним изборима у Аранђеловцу и Бору, али на то мало ко обраћа нарочиту пажњу.

ВЛАДАЈУЋА РАСПОДЕЛА Владајућа Српска напредна странка на београдске изборе излази с листом у чијем називу нема њеног имена и, дефинитивно, без коалиционих партнера из Социјалистичке партије Србије, иако се и о тој могућности размишљало, макар и само у медијима. СПС, разрешена је уосталом и та необична могућност која се појавила после децембарских избора у Мионици, ипак на београдске изборе неће, као у Мионици, ићи са Српском радикалном странком Војислава Шешеља.
Носилац СНС-ове листе „Александар Вучић – зато што волим Београд“ је др Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, друга на листи је балерина Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, декан Правног факултета Сима Аврамовић, глумци Светислав Буле Гонцић и Бранислав Милићевић Бранко Коцкица, ТВ водитељ Живорад Николић – Жика Шареница, бивши кошаркаши Милан Гуровић и Горан Грбовић…, али и досадашњи градски челници Синиша Мали и Горан Весић.
Ова листа, будући да је наравно знала када ће и за када Маја Гојковић расписати изборе, већ је предала потребну документацију Градској изборној комисији, и биће на првом месту на гласачким листићима.

[restrict]

ОПОЗИЦИОНЕ КОЛОНЕ Уместо најављиваног обједињава опозиције она ће, сходно очекивањима, ипак на изборе ићи у више колона које ће једне другима отимати гласове.
У једној од колона биће, иза бившег градоначелника Драгана Ђиласа, лидери Покрета слободних грађана Саша Јанковић и Народне странке Вук Јеремић којима, уз јавно осипање чланства и оснивача Јанковићевог покрета, није успело ни да на својој листи окупе и остале колеге из грађанистичке опозиције.
Напротив, колеге и несуђени партнери ће, зато што циљају на безмало исто бирачко тело, морати да постану конкуренти. Пре свега се то односи на Демократску станку, чији ће кандидат за градоначелника Београда бити њен председник Драган Шутановац, а прва на листи Весна Ракић Водинелић из Нове странке Зорана Живковића; њима се прикључио и бивши председник Србије и бивши председник Демократске странке Борис Тадић.
Чедомир Јовановић ће са својом Либерално-демократском партијом на изборе изаћи самостално, „без алиби коалиција“ за које сад тврди да ЛДП-у и нису својствене, али сећамо се да је на изборе (републичке) излазио и са Моамером Зукорлићем и са Борисом Тадићем и Ненадом Чанком…
Самостално ће, или можда у чудноватој коалицији с „Дверима“, и Саша Радуловић са својим покретом „Доста је било“, а кандидатуре најављују и Иницијатива Не да(ви)мо Београд, Лука Максимовић алијас Бели Прелетачевић, који је на председничким изборима представљао велико изненађење а у међувремену је остао без неколицине блиских сарадника, као и председник Општине Нови Београд Александар Шапић, за кога се претпоставља да би могао да постигне запажен резултат. Демократска странка Србије ће (не буде ли коалиције с „Дверима“) на београдске изборе самостално, а кандидат за градоначелника биће председник странке Милош Јовановић.
У ишчекивању релевантних истраживања јавног мњења, додајемо за крај оријентације ради, на претходним локалним изборима у Београду 2014. године СНС-ова листа добила је 43,62 одсто гласова а коалиција СПС–ПУПС–ЈС још 11,49 одсто, док је њихов заједнички председнички кандидат Александар Вучић на прошлогодишњим председничким изборима на територији Београда добио 44,03 одсто гласова.

Језици Македоније и Тиранска платформа

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је у среду увече да неће потписати указ о проглашењу Закона о употреби језика који је усвојен у македонском Собрању, а који предвиђа да албански буде уведен као други званични језик у Македонији.
„Уместо да у духу дијалога и суживота градимо мултиетничко друштво помоћу праведних и општеприхваћених закона, ми доносимо неправедан и репресиван закон којим се фаворизује само албански језик“, поручио је Иванов у обраћању грађанима, додавши да је посланике већ информисао о својој одлуци, уз њено детаљно правно образложење.
Јавним саопштењем о проглашењу албанског за други званични језик у Македонији, али и о великоалбанским тежњама, огласило се и руско Министарство иностраних послова, оштро критикујући премијера Албаније Едија Раму који је раније изјавио да је његова партија највише допринела усвајању Закона о употреби језика у Македонији, те да је учествовала и у формирању ОВК. „Обратили смо пажњу на изјаву премијера Албаније Едија Раме од 14. јануара о умешаности владајуће Социјалистичке партије Албаније у креирање Ослободилачке војске Косова и битку за Косово у суседној Србији, као и о одлучујућем доприносу Социјалистичке партије усвајању Закона о употреби језика у Скупштини Републике Македоније. Овај закон од албанског прави други званични језик, уз македонски. Ове изјаве потврђују намеру г. Раме да настави да промовише злогласну Тиранску платформу, у чијем је састављању и сам учествовао. Имплементација овог документа угрозила би уставне основе македонске државе и Охридски споразум, чиме би испровоцирала нове етничке сукобе на Балкану. Овакав развој догађаја је у потпуном складу с амбицијама о стварању Велике Албаније, која би угрозила територијални интегритет неколико држава у региону. Придајемо велику пажњу питању језика, и верујемо да овакве одлуке могу бити донете само на основу договора свих грана власти у било којој земљи, као и на основу широког консензуса у друштву.“

Америка као Туркменистан

Једна од највећих агенција за кредитни рејтинг у Кини, „Дагонг“, оборила је своју процену кредитне способности Сједињених Америчких Држава с А- на БББ+, чиме су САД стављене у исти ранг с Туркменистаном, Перуом и Колумбијом.
„Недостаци у садашњој политичкој екологији у САД умањују ефикасност администрације федералне владе, тако да национални економски развој може да скрене с правог пута,“ образложила је агенција „Дагонг“ своју одлуку, уз појашњење да ће масивно умањење пореза „директно умањити изворе за сервисирање дуга федералне владе“ који већ сада износи преко 20 билиона (хиљада милијарди долара) а због поменутог умањења пореза, како се процењује, порашће за још 1,4 билиона.
„Лажна солвентност федералне владе (САД) вероватно ће постати детонатор следеће финансијске кризе“, навела је даље кинеска рејтинг агенција.
Агенција „Блумберг“, иначе, недавно је јавила да Кина намерава да престане да купује америчке државне обвезнице, то јест амерички државни дуг, што су Кинези демантовали, али где има дима – има и ватре.
А није неинтересантно и да је, паралелно са свим овим сумњама у солвентност америчке економије и њеног долара, из Немачке стигла вест да ће Бундесбанка своје девизне резерве почети да држи и у кинеским јуанима, а не само у америчким доларима и јапанским јенима. Претходно је Бундесбанка своје златне резерве повукла из Америке назад у Немачку.

Олимпијско примирје и звецкање оружјем

Док с Корејског полуострва стижу поруке мира, у Вашингтону звецкају оружјем.
Након што су Северна и Јужна Кореја, после двогодишњег затишја које је било пропраћено непрекидним растом тензија, отвориле „врућу линију“ и договориле се да спортисти из Северне Кореје учествују на Зимској олимпијади у Јужној Кореји, уследио је и договор да две земље на церемонију отварања игара изађу под истом заставом, те да имају заједнички женски хокејашки тим.
Ово смиривање тензија и кораци ка миру нису, међутим, задовољили ни Токио ни Вашингтон, који се понашају као да мир заправо и не желе. Јапан је, наиме, поручио да „свет не би требало да дозволи да га заслепи нова офанзива шармом из Пјонгјанга“, док је амерички председник Доналд Трамп отишао и озбиљан корак даље, рекавши у интервјуу агенцији „Ројтерс“ да је „веома могуће“ да криза са Северном Корејом неће моћи да буде решена мирним путем, те да није сигуран да ће преговори довести до „било чега смисленог“.

Смена генерација

Бивши шеф Косовске верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер, један од главних извођача радова на терену приликом припрема за НАТО агресију на нашу земљу 1999. године који је у међувремену у западној штампи разобличен као агент ЦИА, није пристао да од Хашима Тачија, председника такозваног Косова, прими одликовање током обележавања годишњице догађаја у Рачку који су им, обојици, послужили за изазивање агресије.
„Нисам спреман да примим одликовање од Тачија… Није баш да сам га одбио, али када су ме питали да ли бих га прихватио, из неког разлога сам рекао да нећу“, пренели су приштински медији Вокерову изјаву.
Не треба у овом Вокеровом гесту тражити знаке слабљења америчке подршке сопственом пројекту независног Косова. А опет, овај гест јесте значајан утолико што објашњава и шта, заправо, стоји иза инсистирања Сједињених Америчких Држава (и Запада уопште) на формирању Специјалног суда за злочине ОВК на Косову, и сукоба у који, због тога, са САД и Западом улазе и Тачи и премијер Косова Рамуш Харадинај. Овај суд, наиме, није замишљен да би донео правду за злочине над Србима како се то тврди већ је предвиђен да буде чистилиште на косовској политичкој сцени, то јест америчко оруђе за инжењеринг на тој сцени помоћу кога ће бити извршена смена генерација.
О томе, уосталом, сасвим речито сведочи сам Вокер: „Политичка класа која тренутно предводи земљу била је део рата. Дошло је време да Косово добије нову генерацију политичких лидера.“

СРБИЈА НА ПУТУ ТРЕШЊИНОГ ЦВЕТА

У оквиру европске турнеје, током које су предвиђене посете Естонији, Летонији, Литванији, Бугарској и Румунији, Шинзо Абе је допутовао и у Београд, као први јапански премијер у посети нашој земљи од 1987. године

Шинзо Абе, први јапански премијер који је у последњих више од тридесет година дошао у званичну посету Србији, изразио је жељу да његов долазак у Београд постане темељ нове епохе у пријатељским односима Србије и Јапана, земаља које имају релативно низак ниво привредне, али изразито висок ниво хуманитарне сарадње. Тако је трговинска размена две земље у првих девет месеци прошле године износила тек нешто више од 135 милиона евра, а у 2016. нешто мање од 170 милиона долара, али је помоћ ове далекоисточне земље Србији у последњих 17 година износила скоро пола милијарде евра. Зато је, док је Абе говорио да Јапан никада неће Србији заборавити помоћ после катастрофалног земљотреса 2011, председник Александар Вучић захваљивао на помоћи током поплава које су погодиле Србију три године касније.
Срби Јапану не треба да забораве ни принципијелно и пријатељско понашање двоје њихових држављана који су на нама значајним функцијама били током ратова у бившој Југославији, у времену када су Срби у највећем делу међународне заједнице били прокажени. Ради се о представници УН у БиХ Садако Огата, чувеној по томе што је помоћ пружала свима којима је била потребна, а не само миљеницима Запада, и о представнику УН Јасушију Акашију, који је имао неутралан приступ проблему и није дозволио да се од Срба начине парије.
„Велика је част и задовољство да у Београду и Србији поздравимо господина Шинза Абеа, премијера владе пријатељског Јапана и званичника тако високог ранга, који је као први посетио Србију након 31 године“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре коју је држао заједно с јапанским премијером. Разговори су били отворени, конструктивни и пријатељски, навео је Вучић, те додао да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагање него у Србији. „Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, пре свега на глобалној сцени, али још више о питањима наших међусобних односа, где очекујемо унапређење пре свега на економском плану“, рекао је Вучић. Председник је рекао да је Абеу поновио ставове Србије, које је изнео и у УН, а који се односе на потребу неугрожавања Јапана нуклеарним оружјем и изразио уверење Србије да ће се сви спорови у том смислу мирно решавати у складу с међународним прописима.
Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана, поручио је премијер Јапана Шинзо Абе и најавио да ће Јапан активно помагати европске интеграције наше земље и региона. Током посете Абе је рекао и да рачуна на помоћ Србије у решавању тренутно највећег проблема са којим се суочава његова земља – ракетним и нуклеарним програмом Северне Кореје. Међународна заједница суочава се са проблемом наоружања и претње Северне Кореје, изазивањем сукоба и озбиљним провокацијама против међународног права и поретка који се базира на владавини права, изјавио је он и додао да се с Вучићем договорио о успостављању тесне сарадње у вези с тим. О Северној Кореји Абе је говорио и пре него што је слетео на сурчински аеродром, у интервјуу „Политици“. Безбедносно окружење у ком се Јапан тренутно налази „најкритичније још од Другог светског рата, посебно када Северна Кореја развија нуклеарне и балистичке ракете, газећи међународна правила“, рекао је он и упозорио да је „домет ових балистичких ракета такав да би оне могле да досегну и до Србије“.
Састанку су присуствовали представници 16 јапанских, глобалних компанија и 16 српских компанија, као и делегације две земље. У српској делегацији су били премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Александар Антић, Горан Триван, Горан Кнежевић, Расим Љајић, Бранислав Недимовић, Јадранка Јоксимовић.
Србија и Јапан дипломатске односе успоставили су 1882. године када је краљ Милан јапанског цара Меиђија, великог реформисту који је од средњовековног Јапана направио модерну земљу, обавестио о резултату Берлинског конгреса 1878, на коме је Србија добила међународно признање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *