Печат недеље

Бањалучке поруке

Република Српска и овог је 9. јануара прославила свој Дан републике, а нарочиту пажњу привукао је бивши председник Србије Томислав Николић који је у Бањалуци рекао да Република Српска не сме скренути са пута самосталности у односу на БиХ и уједињења са Србијом. „Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталност и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још 100 препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна – Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини“, рекао је Николић пошто га је председник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом РС на ленти због његових нарочитих заслуга у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и РС, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју РС.
„Мој најтежи изазов за РС је био резолуција Савета безбедности о Сребреници. Знао сам да, ако дође до гласања, нећемо имати велике шансе. Ако изгласају како су наумили, онда ни РС неће имати велике шансе. Тада сам одлучио да урадим нешто што није дипломатски, али је било очајнички – да се обратим нашој мајци Русији и великом председнику Путину… Написао сам писмо Путину и навео сам да ’овим печатимо судбину РС’. Владимир Путин је уложио вето на резолуцију о Сребреници, подигао нам главе, охрабрио… Од тада ме баш не воле ови наши мањи пријатељи, а какав бих ја био човек када би ме волили они који не мисле добро мом народу“, рекао је Николић нагласивши да је део међународне заједнице „отимао суверентитет, независност и право РС, подвођењем под некакву заједничку државу за коју се не види да још функционише.“
Поред Николића, председник Додик је, поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, одликовања доделио и нашем најпрослављенијем редитељу Емиру Кустурици, вицеканцелару Аустрије Хансу Кристијану Штрахеу и другима. Милорад Додик и Република Српска и ове године су обележили славу Светог Стефана, који се слави као Дан РС, упркос снажним међународним притисцима и одлуци Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. да је овај празник „неуставан“. Упориште власти у Бањалуци налазе у референдуму одржаном 25. септембра 2016. када је већина грађана РС одлучила да задржи празник. Србију су ове године, поред Николића, представљали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин.

Избори само београдски

Председништво владајуће Српске напредне странке одлучило је на седници одржаној ове среде да се на пролеће гласа само на београдским, али не и на (новим) ванредним парламентарним изборима истовремено, што се протеклих дана спомињало као могућност.
После седнице, председник СНС-а и Србије Александар Вучић рекао је да је ова одлука донета „упркос томе што је на расправи био скоро једнак број оних који су за и против ванредних избора“.
Листа с којом ће СНС изаћи на београдске изборе, навео је Вучић, зваће се „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ и неће се помињати ниједна странка, што значи да сада остаје само да се види које ће све странке уз СНС бити окупљене на овој листи.

Генерал без визе

Озбиљан скандал избио је на видело. Српско Министарство одбране потврдило је, уз додатна појашњења, медијске наводе да начелнику Генералштаба Војске Србије, генералу Љубиши Диковићу, још у октобру није издата америчка виза иако ју је затражио на основу позива начелника Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД, генерала Џозефа Данфорда да учествује на Конференцији начелника генералштабова за борбу против насилних екстремистичких организација, која је у Вашингтону одржана 23. и 24. октобра прошле године.
Министарство истиче и да нашу страну Американци нису чак ни удостојили објашњења овог, благо речено, неуобичајеног и неочекиваног поступка, а наводе и да је генерал Диковић до сада у више наврата путовао у Сједињене Америчке Државе на позив америчких државних и војних званичника, што неминовно наводи на питање чиме је у међувремену генерал Диковић заслужио овакав третман, али и Србија јер није реч о пуком појединцу. Једини веродостојан одговор садржан је у претпоставци да је реч о политичкој опомени Србији због развоја војне сарадње с Русијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *