Почетна / Економија / Биткоин – револуција у фази дјетињства

Биткоин – револуција у фази дјетињства

Појава криптовалута је, у основи, израз побуне против неправедног монетарног система са УС доларом на челу. Свака побуна може бити значајна, а за крупне банкаре (банкстере) ова може бити и посебно опасна, будући да је промишљена, консистентна и економски прихватљива за све више учесника

Трговање другоразредним хипотекарним обвезницама био је амерички посао који је довео до финансијског слома и свјетске кризе 2008. године. На самом почетку изгледало је да су банкари коначно пронашли „Свети грал“ – трговину вриједносним папирима која одбацује џиновске профите, а носи нула ризика.

Тржиште је било у експлозивном расту што је привукло пажњу бранше из остатка свијета. Тако је и Централна банка Кине упутила стручни тим у Америку са циљем да схвати економску логику и савлада технике ове „трговине стољећа“. Кажу да је њихов извјештај био необично кратак. „Ради се о једној свијећи и милион огледала. Одбљесак је несумњиво јак, али само докле свијећа буде горјела…“, констатовали су и препоручили да се овакви послови избјегавају.

Десет дугих година економске кризе несумњиво су потврдиле тачност ових оцјена. Истина, свијећа – реални дио свјетске привреде и капитала – још није догорјела, али је изгубљена иза свега што се представља као извор свјетлости, иако то није ништа друго до (увеличавајуће) огледало. Из таквог, посвемашњег хаоса, тражила су се нова рјешења. Једно од њих је било у криптовалутама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *