Почетна / Култура / Биће боље, али се не да поправити

Биће боље, али се не да поправити

Контроверзе поводом серије Немањићи – рађање краљевине

Пише Божидар Зечевић

Озлојађеном гледалишту, које је дуго ишчекивало први покушај телевизијске драматизације рађања прве српске Краљевине сметало је овде (пилот епизода!) готово све: организација приче и драмске радње, неуверљивост призора, главни и епизодни ликови, површност и конфузија, недопустиви аматеризам и неретко дилетантизам, нарочито говор Немањића, који се некима учинио одвећ „дорћолским“

Програмски савет РТС-а упутио је недавно писмо Управном одбору ове телевизије, генералном директору и главном и одговорном уреднику културно-уметничког програма којим се захтева да се нове епизоде серије Немањићи – рађање краљевине не емитују док се серија не погледа на интерној пројекцији. „Сматрамо да би било целисходно да се члановима Програмског савета, пре почетка емитовања целине серије, прикаже бар пет првих епизода“, каже се у овом писму. У својој изјави председник Програмског савета проф. др Миливоје Павловић додао је да писмо садржи и захтев да Јавни сервис не емитује наредне наставке серије док се не одгледа барем половина снимљеног садржаја. Професор Павловић појашњава овај захтев овако: „Наглашено негативни коментари које је после емитовања прве епизоде изазвала код готово сто одсто гледалаца, и озбиљност замерки које се упућују на рачун серије, јасно указују на то да би Програмски савет требало да погледа целину и заузме став“, јер „као независно тело и својеврсни мост између великог аудиторијума и уредништва јавног сервиса, има задатак да се стара о интересима гледалаца, те и обавезу да се повремено оглашава, нарочито када је повод крупан – а Немањићи то свакако јесу, као веома захтевна серија на велике националне теме, програмски, продукционо и на сваки начин значајнија од низа других производа РТС.“ На ово Управни одбор и менаџмент Јавног сервиса одговарају да уважавају мишљење Програмског савета, али да неће прекинути емитовање серије, јер се то у захтеву и не тражи (иако председник Савета у наведеној изјави тврди супротно), а да ће „оцену дати гледаоци и стручна јавност после емитовања целе серије“. При томе се Драган Бујошевић, генерални директор Јавног сервиса, позвао на Закон о јавним медијским сервисима и Статут РТС који „инсистирају на аутономији уређивачких тимова и независне уређивачке политике“.
Како било, ово је први пут у историји телевизије у јавном власништву да један њен орган условљава даље емитовање главне телевизијске серије додатним прегледом, а да други орган то не уважава. Само по себи ово је капитална чињеница: пракса је показала да тзв. јавни утицај на програмске садржаје Јавног сервиса постоји само у начелу и да је у збиљи раван нули. Ова крајње необична ситуација открива још најмање две ствари. Прво, да Програмски савет уопште не гледа кључне програмске садржаје РТС. Друго, да када тако нешто затражи, лако добија корпу од управе управо у име „аутономије и независне уређивачке политике“, дакле у име стваралачке слободе, за коју смо се као друштво изборили. Ergo: аутономија уређивачког тима, који добија поверење менаџмента, стоји изнад друштвеног интереса.
То је значајна новост и велика тековина.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *