Почетна / Свет / Ангела Меркел – Има још препрека до канцеларског трона

Ангела Меркел – Има још препрека до канцеларског трона

Одлука ванредног конгреса социјалдемократа да се уђе у преговоре са конзервативцима о „склапању“ владајуће већине, (изнуђеног) трећег издања „велике коалиције“, јесте први озбиљнији наговештај, после краха авантуре са фамозном „Јамајком“, да Немачка излази из најдужег (послератног) периода парламентарне кризе, али пут до коначног формирања стабилне владе није лишен ризика и (потенцијално) могућих изненађења

Дан који је унапред означен као судбоносан, у којем је, заиста, много тога било на „коцки“, протекао је драматично, али је окончан без (велике) драме и још драматичнијих (политичких и уставних) последица.
Ванредни конгрес Социјалдемократске партије Немачке дао је (недеља, 21. јануар), иако не безусловно, зелено светло руководству да уђе у преговоре око склапања (изнуђеног) коалиционог „брака“ с конзервативцима. Тиме је (напокон) отворен пут (или прецизније: одшкринута врата) Ангели Меркел за освајање канцеларског трона и још једног (четвртог!) мандата на најважнијем политичком положају у земљи.
На том путу има, међутим, још доста препрека. Постоје, истина, реални изгледи да ће оне бити, у преговорима који су ургентно почели већ у понедељак, успешно отклоњене. И да ће Немачка, коначно, после (пре)дугог чекања, најдужег у послератној историји (избори за Бундестаг били су 24. септембра минуле године!), до почетка априла добити нову владу. У старом издању: њу ће, наиме, опет (трећи пут у дуготрајној ери Ангеле Меркел) чинити „велика коалиција“ – Хришћанско демократска унија (ЦДУ) и њена баварска „посестрима“, Хришћанско социјална унија (ЦСУ) и Социјалдемократска партија Немачке (СПД).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *