Златни сан Србинов

Ојачана економски, уважена у свету, стабилна и демократска Србија биће најбоља брана свим покушајима да се Срби, посебно на Балкану, поново нађу на удару

Верујем у срећну звезду Србинову, верујем да ће српски народ помоћу Божјом да савлада све тешкоће, незгоде и невоље и да ће доћи дан када ће оживети златни сан Србинов и остварити се идеали народни.

СВЕСТ О НАСЛЕЂУ Овакав оптимизам, са којим је народну будућност посматрао наш велики државник Јован Ристић, али и сви ствараоци наше нововековне државе, више него икада раније је потребан и садашњој генерацији Срба. Вера у снагу народа и његову будућност, вера у велике вредности које он баштини, а од којих је највећа слобода, подстицај су за деловање у јавном послу и у данашњем времену, ништа лакшем од оног у ком су живели наши преци, када су Србију подигли из вековног робовања. Дубоко свесни величине наслеђа које им је остављено, али и одговорности да га сачувају и у њега уграде своје искуство и знање, радили су за наредне генерације предано, посвећено и без одустајања. Градили су независну, јаку и слободну Србију, која је њиховим тешким и стрпљивим радом, ослањајући се на проверене и поуздане пријатеље, стекла право да се на сложеној међународној сцени пита и истакне своја права и интересе. Уважавали су све околности у којима се држава налазила, окружење, односе снага, интересе других. Прихватали су највећа достигнућа која је свет створио у управљању државом, у привреди, култури, уметности, чувајући националну традицију и вековно наслеђе нашег народа. Оставили су нам идеју слободне и независне Србије, која има право на своје постојање, своје интересе и вредности, идеју демократске, уређене и ефикасне државе јаких институција, потпуно спремне на велику утакмицу коју намећу спољашње прилике. То је идеја државе која дела у данашњем времену, на темељима пренетог наслеђа, али окренута будућим генерацијама и изазовима.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *