Владика ИРИНЕЈ БУЛОВИЋ, Епископ бачки: Предуго лутамо кроз лавиринте идола, опсена и самообмана

Иако смо доживели и преживели безакоње и силу, која је оружјем и пропагандом намеравала да од нас створи аморфну масу, данас имамо већи степен свенародне освешћености него у готово читавом 20. веку. Дефетизму нема места, поготову нема речи о националном поразу нити о некаквом антрополошком песимизму, како је говорио покојни Никола Милошевић. До јуче многи Срби нису знали ни ко су ни шта су. Освешћивање је било болно, уз жртве и губитке. Зар нам јасан став огромне већине народа о Косову и Метохији не говори да нема места дефетизму?

Разговарао Милорад Вучелић Фотографије ђакон Хаџи Драган С. Танасијевић

Његово преосвештенство епископ бачки др Иринеј Буловић учинио је и ове године „Печату“ и његовим читаоцима изузетну част и љубазност – да нам у сусрет празнику рођења Христовог, Божићу, одговори на неколико важних питања. Овим разговором наставља се и незванично установљена, у нашем листу изузетно поштована традиција, према којој наш саговорник, на размеђу две године, промишља и коментарише националне и државне прилике које чине садашњост, а одређују будућност српске државе и њених грађана.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

7 коментара

 1. Avatar
  ro-ja.rodoljub

  Uz veliko poštovanje Vladike Irineja, podsećam ne neke prošle izjave: “Ono što se preda i pokloni (Kosovo) – ne može nikada da se vrati”? “Crkva više nikakve ustupke po pitanju Kosova neće podržati” (Koje ustupke kada je po Brisel. sporazumu Kosovo dobilo sve atribute albanske muslimanske države, a Srbi dobili Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom (tzv ZSO), radiće po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno-izvršna ovlašćenja, Srbi integrisani u kosovske institucije, status tzv ZSO isti kao ostale kosovske opštine?

  Gore navedene izjave o Kosovu su kontradiktorne sadašnjim izjavama, citiram: “Defetizmu nema mesta – veča nacionalna osvešćenost nego u 20 veku” (aludira se na unutrašnji dijalog – žurba da se što pre preda Kosovo (dok je Vučić na vlasti) za ulazak Srbije u EU – po antisrpskom planu)”. “Nema reči o nacionalnom porazu (a Kosovo oteto i predato)”? “Stav ogromne većine naroda o KiM govori da nema mesta defetizmu (kada je bilo izjašnjavanje naroda – referendum? Ako se ne misli na unutrašnji dijalog – da se prebaci odgovornost (za predaju KiM) na srpski narod i Srbiju?! Navodim dva primera iz runde o unutrašnjem dijalogu: 1/ Dijalog sa najvišim kadrovima sudstva i tužilaštva: Traže model kako da se Kosovo kroz Briselski sporazum i naknadnih ucena preda Albancima a da se to predstavi Srbiji kao “Kosovo u sastavu Srbije”: Vučić oduševljen jednim predlogom (kako se ranije nismo setili) da se Srbija i Kosovo kao dve države spoje u Savez- Unitarnu državu (kao neće biti Velike Albanije, a Srbi imaju Kosovo u sastavu). 2/ Dijalog sa vrhom Sportskog saveza i sportskih klubova: Pričali su o strategiji kako da se ponašaju srpski klubovi na medjunarodnim utakmicama sa Kosovskim klubovima(!)? Ni reči nisu rekli kakav model statusa Kosovs (KiM) da se odredi, kakav je status Briselski sporazum odredio ( čija je teritorija Kosovo po Bris. slorazumu?
  UNUTRAŠNJI DIJALOG je perfidna Vučićeva taktika – da prebaci odgovornost za izdaju i predaju Kosova na srpski narod i Srbiju!!!

  16
  2
  • Avatar
   Dragan Boromisa

   Kako je lako staviti etiketu “perfidna Vučićeva taktika”.
   A šta bi rekli da nema tog unutrašnjeg dijaloga?
   Rekli bi da samo Vučić odlučuje o svemu
   Najlakše je kritikovati dajte predlog..ima li ga možda neko?Nema …ili možda ipak ima..neko.
   U Londonu muk , a nije Duuule Savič dao gol u 90 minutu.
   Nema …junaci pisane reči sakriveni iza skraćenica,avatara,lažnih imena.
   Kako pojesti presoljenu čorbu zvanu Kosovo kada su je žuti presolili?

   1
   9
 2. Avatar

  PREDLOZI za aktivno učešće SPC u odbrani državnih nacionalnih interesa

  UVOD: Srpskoj Pravoslavnoj crkvi je nametnuta zabrana i pasivizan da učestvuje u ipolitičkoj i ideolođkoj odbrani nacionalnih interesa Srpske države, što se odrazilo katastrovalno po integritet i suverenitet država (primer KiM, a taj sindrom se širi). To potiče od Političkog slepila komunističkog i socijalističkog režima bivše Jugoslavije, a najveći poslušnici su bili Srbi, Makedonci, crnogorci… Primera radi, albanska islamska vera-džamije i hodže na KiM imali su možda i 100% ideološko-verskog i političkog uticaja na narod (Propaganda Envera Hodže 50-60-tih za Albaniju i Kosovo: “… Najmanje petoro dece u porodici – ko ima manje taj je neprijatelj Albanaca” – jeste politika – izgradjeno versko-muslimansko-političko-ideološko jedinstvo Albanskih muslimana. Za razloku od Srba koji decenijama imaju nejedinstvo i neslogu, čak i autošovinizma na svim poljima). Za razliku od SPC koja je strogo kontrolisana od komunista da se ne bavi politikom, a imala mnogo manji, isključivo verski uticaja na narod.

  PREDLOZI:
  — Da se ubrzano SPC uključi u državne institucije, i kroz svojih crkvenih institucija ramnopravno učestvuje u odbranu Srpskih nacionalnih i državnih interesa;
  — Da se bez kompromisa otvoreno suprotstavi političkim odlukama unutar i van Srbije (izdaji i predaji teritorije i Briselskog sporazuma) koje nisu u skladu sa Ustavom Srbije i medjunarodnim konvencijama o zaštiti integriteta i suvereniteta država i državnih granica;
  — Da se izbori u državnim institucijama Srbije – da se stopira prodaja zemlje Albancima sa Kosova na Jugu Srbije – dok se ne vrate 250.000 proteranih Srba sa Kosova (popuniti broj dobrovoljcima);
  — Nastavak sledi…

 3. Avatar
  Драган

  “Кад поноћ стари сат објави,
  дигни чашу и свима наздрави!

  Пожели нам здравље и весеље,
  да Бог нам испуни све жеље!

  У Приштини драгачевска труба,
  Америку да покори Куба!

  Да Европу гази корак руски,
  сви Енглези да говоре србски!

  Да папа с` три се прста крсти,
  све док Путин гаса им не пусти!

  Бели ор`о да развије крила,
  Црна Гора да отера Мила!

  Нека јече звона србска славна,
  срећан Божић и Нова Православна!”

  Драган Славнић

 4. Avatar

  @Dragan Boromisa: Tvoj stav o temi ispoljavaš na zameni teza, oportunizmu i ignorisanju političkih problema . Koji je cilj i šta može da promeni “Unutrašnji dijalpg o Kosovu” nakon petogodišnjih Briselskih pregovora pod nadzorom i garancijama EU, kojim se odredjuje “status” Kosova koje je dobilo sve atribute “Kosovo Albanska muslimanskea država”, a Srbi dobili Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), koja će raditi po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno-izvršna ovlašćenja, status isti kao i ostalih kosovskih opština u državi Kosovo? Čitaj kako piše u BS?
  ZAŠTO pre potpisivanja Briselskog sporazuma (priznavanja od Srbije “formulacije i odredbi”) Vučić nije pozvao Srpski narod na Unutrašnji dijalog, tačnije da raspiše Narodni referendum? – A ne sada pred svršen čin kada je predao Kosovo? Zamena teze fabrikuje neistine – opstruiše debatu. Uostalpm, Zašto Vučić ne dozvokjava debatu u Skupštini o Briselskom sporazumu (da se vidi šta piše) na zahtev opozicionih poslamika i Patriotskog bloka?

 5. Avatar

  Sve nam je Arcibald Rajs davno objasnio.Problem Srbije,prevashodno su lazni,kvazi Srbi.Od Akademije nauka do osvovne skole.Ti lazni autoriteti,te ljudske nistarije,te prodate duse koje su zauzele sva kljucna mesta u ovoj drzavi.I Tako je vec sto godina.Ti strani djaci koji su tamo negde sticali diplome ovde nad nama primenjuju ono sto ih je zapad naucijo i zbog cega ih podrzava.Oni su naj glasniji,oni sve znaju,oni se svugde kandiduju jer iza njioh stoje pare i moc nasih neprijatelja.LJudi bez zaledjine tesko se odlucuju da se hvataju u kostac sa velikim problemima.Ali za to postoje ovi belosvetski maheri.Treba samo malo razmisliti o ovome i oni ce se sami pokazati i prokazati.Setite se kad su Nikolic i Vucic dolazili na vla.Rekli su da ce prihvatiti sve dogovoreno i da nece menjati kadrove.Zato smo tu gde smo.Nista se ne moze promeniti bez promene ovih o koljima ja govorim.Ko su oni mora neko da zna.Ali mopra da postoji i volja ili hrabrost da se to jednom za svagda razcisti.Do tada sve nam je dzaba.

  5
  1
 6. Avatar

  Могуће је да Вучић позива СПЦ да остане доследна одвајању јужне покрајине, јер су већ били учесници у томе протеривањем владике Артемија и искључивањем из цркве. Уз то и свеприсутни екуменизам, посете папи итд. Испољавање властољубља код садашњих владика СПЦ је је приметно још за време живота векиког патријарха Павла, када се у јавности стицао утисак да би патријарха, живог да га упокоје. Било је то јако мучно време за цео народ јер су се Павлу клањали и верници и неверници. То је искористио и Вучић, да их оправдано позове на поделу одговорности. Зато праве вернике позивање црквених великодостојника на сарадњу небитно ,јер иза њих верници само стоје по инерцији а не по поштовању и ауторитету. Слаба као политичка институција, а с друге стране неспретна у трговини Богом, СПЦ је осуђена на пропаст. Бог се преселио из цркве у српски народ коме Он треба , да би имао здрав морални и људски ослонац и издржи ово претешко време. А проклетство нек стигне оног коме Бог пресуди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *