САД и Јужна Кореја започеле велике вежбе усред нуклеарне напетости

Заједничке војне вежбе ваздухоплових снага САД-а и Јужне Кореје, са стотинама војних авиона, започеле су упркос упозорењима из Пјонгјанга и позива Москве да се избегну нове провокације након недавног лансирања нове интерконтиненталне балистичке ракете Северне Кореје.

У вежби “Будни ас 18”, за коју Сеул тврди да је чисто “одбрамбене природе”, учествоваће стотине авиона САД-а и Јужне Кореје који ће увежбавати нападе на нуклеарне и ракетне објекте Северне Кореје у различитим војним сценаријима, саопштила је новинска агенција Јонхап, цитирајући Министарство одбране Јужне Кореје. У вежбама ће по први пут бити укључено шест авиона Ф-22 “Рептор”, који су стигли у Јужну Кореју посебно за ову вежбу, заједно са шест стелт авиона Ф-35А.

Део америчких снага који учествује у вежби, укључујући десетине авиона Ф-35Б, полетеће из јапанских ваздушних база, где су и стационирани.

Велики маневри, за које се каже да су “највећи икада комбиновани маневри ваздухопловних снага савезника”, укључиће и на десетине других авиона са обе стране, као и америчке Б-1Б стратешке бомбардере и авионе електронског ратовања.

На вежбама ће укупно бити ангажовано 12.000 људи и више од 230 авиона, које ће трајати до 8. децембра.

Неколико дана након објављивања да ће се одржати вежбе ваздухопловних снага САД и Јужне Кореје, Северна Кореја је лансирала своју нову ракету “Хвасонг-15”, за коју тврди да је у стању да стигне до било којег дела копна САД. Пјонгјанг је вежбе назвао “изазивањем нуклеарног рата”.

“Трампов тим моли за нуклеарни рат, изузетно опасним нуклеарним коцкањем на Корејском полуострву”, наводи се у саопштењу Северне Кореје.

Сеул је одбацио оптужбе, инсистирајући да је велика вежба са САД “годишња заједничка војна вежба међу савезницима одбрамбене природе”, саопштио је у понедељак портпарол јужнокорејског Министарства одбране Баик Тае Хиун, навела је агенција Јонхап.


Он је додао да ће Сеул тражити мирно решавање кризе заједно са међународном заједницом.

Критикујући недавно лансирање ракете од стране Пјонгјанга, Москва је оптужила Вашингтон да провоцира Северну Кореју својим вежбама на полуострву. Министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је рекао да су САД претходно јасно ставиле до знања да нови маневри неће бити одржавани до пролећа – што би омогућило да се пронађе трајно дипломатско решење – али је уместо тога повећао своје војне вежбе са Јужном Корејом.

Истовремено, разни амерички званичници практично свакодневно усмеравају ратну реторику према Пјонгјангу. Ники Хејлеј је недавно саопштила да ће режим у Северној Кореји бити “потпуно уништен” у случају рата, а које речи је Лавров објаснио као “крволочну тираду”.


Други наговештавају рат упозорењима “да се сукоб све више ближи”, као што је саветник за националну безбедност Беле куће Херберт Мекмастер који је рекао да се вероватноћа рата “свакодневно повећава”, сенатор Линдсеј Грејем је позвао Пентагон да започне евакуацију породица америчких војника у Јужној Кореји.

У међувремену, извештава се да је Војска Јужне Кореје активирала јединицу која има за циљ убиство лидера Северне Кореје Ким Џонг УН-а у случају рата. Према саопштењима у новинама, војска је првобитно планирала покретање ове јединице у 2019. години, али је сада убрзала временски оквир.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *