ПРОПАСТ ЗАПАДНЕ СРЕДЊЕ КЛАСЕ

КО ЈЕ СЛОМИО КИЧМУ ДРУШТВА

Зашто средња класа на Западу изумире? Док једни мисле да је то аутохтона последица економске кризе, други сматрају да је то планска последица политике актуелних власника крупног капитала, олигархије

Независни „труст мозгова“ из Вашингтона „Pew Research Center“ позабавио се средњом класом и дошао до података (истраживање је урађено 2011. у 111 држава света и обухватило је 88 одсто становника планете) да је она мања и сиромашнија него што се мислило. У тих 111 држава има 784 милиона припадника средње класе, а само деценију раније их је било 399 милиона. Иако ове цифре указују на њено увећање, у суштини то није тако. Од поменутих 784 милиона људи, 203 милиона живи у Кини, у Јужној Америци 50, Источној Европи 30 милиона, а остали на Западу и у преосталим земљама. Другим речима, средња класа на Западу нестаје, али се обнавља у Кини. Отуда не чуди што су у западним медијима актуелни наслови: „Средња класа – трагична жртва кризе“, „Социјално самоубиство средње класе“, „Средња класа на Западу ишчезава“ и „Средњу класу демонтирају“.

Ако је 1971. у ову класу себе убрајао (на основу анкете) 61 одсто становника САД, 2008. године 53 посто, сада то чини тек 40 процената. Социолози пак наводе да данас у САД средња класа броји тек 15 посто популације – по занимању су то научници, лекари, правници, инжењери, економисти, уметници, различити менаџери итд. Социолошка истраживања кажу да се „просечни амерички мушкарац“ осећа за 20 посто лошије него његови преци 40 година раније.

Према водећим америчким социолозима, становништво САД је могуће разврстати у следеће класе: богати (један одсто), средња класа (15 одсто), нижа средња класа (30 одсто), радничка класа (42 одсто) и крајње сиромашни (12 одсто). Интересантно је да свој социјални статус и класну припадност у току једне деценије у САД изгуби у просеку од четири до шест одсто људи (прелазе у ниже социјалне слојеве).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *