Почетна / Оглашавање / НИС и регион

НИС и регион

О шест година пословања у Румунији

Прве асоцијације на пословање НИС-а свакако су нафтна и гасна поља, нове технологије, мрежа модерних бензинских станица и завидно пуњење буџета Србије. Мање познате су чињенице везане за стратегију ширења пословања у региону, још мање за њену делатност у суседној Румунији. А НИС-ово пословање, као и запажени резултати у овој држави чланици ЕУ, у којој је укупна вредност досадашњих инвестиција НИС-а око 100 милиона евра, вредни су сваке пажње.

НИС Петрол, ћерка фирма Нафтне индустрије Србије, наиме, у Румунији, поседује шест концесија – истражних блокова на којима компанија изводи геолошка истраживања у циљу откривања нових угљоводоника (нафте и природног гаса), има 18 бензинских станица, у оквиру премијум бренда ГАЗПРОМ, и са ове позиције има отворен приступ тржишту ЕУ. Ова НИС-ова компанија, како је новинарима из Србије приликом састанка у Темишвару објаснио Вања Алексић, заменик генералног директора НИС Петрол С.Р.Л. и извршни директор за истраживање и производњу, има два фокуса, један везан за истраживање и производњу нафте и природног гаса и други који се базира на малопродаји горива и трговини електричном енергијом. За шест година пословања НИС Петрол у Румунији, истиче Алексић, отворио је два представништва, у Темишвару и Букурешту, а отворено је 50 нових радних места. На основу већ спроведених геолошко-истражних активности на западу Румуније, уз границу са Србијом и Мађарском, потврђене су претпоставке НИС-а да су откривени нови ресурси угљоводоника који могу имати комерцијални потенцијал. С тим у вези, даље активности ће бити усмерене на прикупљање нових сеизмичких података, бушење нових бушотина и развој инфраструктуре.

За сада НИС Петрол у Румунији може да се похвали немалим учинком, поред две избушене истражне бушотине чиме је откривено осам нових лежишта угљоводоника, прикупљено је и више од 450 км² сеизмичких 3Д података, што је највећи пројекат аквизиције у румунском делу Панонског басена. Наведене активности су успешно спроведене коришћењем искључиво интерних ресурса (Блок Сервиси НИС-а).

Даљи приоритети, напомиње Алексић, везани су за проширење ресурсне базе, одрживи раст, уз поштовање највиших еколошких, техничких и безбедносних стандарда, те професионални развој кадрова и друштвену одговорност.

 Студија компаније КПМГ показује да сваки долар уложен у истраживање и производњу доноси 3,2 долара БДП-у Румуније. С друге стране, НИС Петрол има лиценцу за трговање електричном енергијом. Електрична енергија коју НИС производи ко-генерацијом у Србији, поред наше земље, продаје се и у Мађарској, Румунији и Словенији. План је да се крајем 2018. или почетком 2019. крене са производњом електричне енергије (ко-генерација) са налазишта Жомбољ у Румунији, а добијена електрична енергија буде понуђена на тржишту.

С другим сегментом пословања НИС Петрола у Румунији присутне новинаре упознала је Илеана Балтату, заменик генералног директора НИС Петрол С.Р.Л. и директор за промет. Реч је о малопродајним објектима. До сада, према речима Илеане Балтату, у Румунији је успостављена мрежа од 18 бензинских станица које бележе стални тренд раста продаје квалитетног горива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *