МЕМОРАНДУМ САНУ – Тридесет година после (2)

НЕОСНОВАНО ЖИГОСАН ДОКУМЕНТ

Поред многих других инкриминација које су се могле чути на рачун Меморандума САНУ, да би га приказали у што ружнијем светлу, да би показали и доказали да је он великосрпски, да представља опасност за читав регион, систематски су ширене (лажне!) вести да иза њега стоје Слободан Милошевић и Добрица Ћосић, да га је чак наручио Милошевић, а да је Ћосић не само његов инспиратор већ и један од његових главних твораца

Приписивати Милошевићу Меморандум као програм за његову политику чиста је измишљотина. Кад се то чини, заборавља се да је и он, као и већина његових партијских друговa, напао Меморандум и да за све време свог владања није нашао за потребно да посети Академију. Уз то, како је Меморандум од владајуће партије проглашен за антикомунистички спис, а Милошевић је био и остао комуниста и левичар до краја живота, само наивни и необавештени могу поверовати да је Меморандум њему служио као путоказ у политици.

Као члан Комисије која је припремала Меморандум, као један од његових писаца, као приређивач тог текста за објављивање, као човек који је био у жижи збивања која су се тицала читавог процеса око настанка тог документа могу да кажем да су све то минхаузеновске измишљотине. Идеја о потреби да се напише Меморандум настала је у кругу академика. Сви текстови који чине саставни део Меморандума добили су место у завршном документу без било каквих спољних сугестија, допуна и измена. Добрица Ћосић није био члан Комисије која је писала Меморандум. Он није присуствовао ниједној седници Комисије и уопште није утицао на садржај тог документа. Због тога је не само неосновано већ и подло непрестано повезивање Ћосића с настанком и садржајем Меморандума. Исто тако нечасна је и подла тврдња да је Добрица Ћосић, кад је постао председник државе, имао задатак да ради на остварењу меморандумских идеја. Кад је Ћосић постао председник Југославије, Меморандум је као политички документ био мртав. Њега су сахранили догађаји везани за разбијање Југославије. Меморандум је био актуелан само у оквирима СФРЈ. Чим је ње нестало, догађаји су за сва времена Меморандум сместили у архив, осим за политичку пропаганду Загреба, Љубљане и других политичких средишта, која су подржавала та два центра. Према томе, Ћосић није могао имати и није имао планове који му се приписују у вези с Меморандумом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *