Маргиналије маргиналца – НА ИЗМАКУ ГОДИНЕ

Колективна агонија даје појединачном ишчезавању космичке размере. Старе и народи, о да, али се повремено и подмлађују, васкрсавају из свог пепела, по примеру оне египатске птице која пред смрт изгори, да би се у ватри обновила. Не губимо из вида ту, могућу утеху

Дуго прижељкивана слобода мишљења и изражавања, чије смо васкрсење доживели пре четврт века, данас се користи на свакојаке, често непримерене начине. Од првог часа кренуло је несрећно и наопако: покуљало је оно што је деценијама гутано и пригушивано, планула је међунационална мржња, разгореле се неугашене варнице заостале испод пепела Другог светског рата. Уследило је крвопролиће, где се свако осећао, па се и данас осећа, сто посто у праву. Таква је природа мржње. Слепа од жестоке саможивости, она није у стању да схвати и прихвати разлоге другога. Слобода се, на том ступњу доживљавања и разумевања, свела на право пакошћења, зломишљења и оцрњивања противника.

По завршетку сукоба, загађење са међунационалног плана пренело се на унутрашњу арену, на терен политичког надметања и подметања. Летимичан увид у оно што се око нас говори наводи на помисао да политика спада у ред злих болести, где се човек, у муци и једу, псовањем и пљувањем ослобађа накупљеног отрова. Људско општење је, у мом родном селу, достојанственије и пристојније од онога што преносе таблоиди.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *