Косачов: Брисел се заиграо бранећи „свето право Косова“

Грађани Каталоније су на изборима задали ударац Европској унији, изјавио је шеф Одбора Савета Федерације Русије за међународна питања Константин Косачов.

Како је рекао, тај ударац може да се пореди са ’брегзитом’, као и са ситуацијом у Пољској. 

„Брисел се очигледно заиграо бранећи ’свето право народа Косова’ на самоопредељење и недопуштањем истог права грађанима Крима. Колико је само речи изречено по питању неке тамо Белгије и Украјине, а игнорисане су ситуације у Летонији и Естонији. Брисел се погубио у стандардима и вредностима“, рекао је Косачов.

Руски сенатор је оценио и да су резултати избори у Каталонији очекивани када је реч о пажњи светске јавности, а доказ за то је изузетно велика излазност грађана, иако су сами резултати избора били крајње непредвидиви.

„Није било нерешеног резултата, као што се очекивало. Та мала победа довољно је јака да се јавно постави питање: ’Шта даље?‘. Устав Шпаније не допушта сепаратизам, тако да Влади Каталоније предстоји да направи тежак избор између демократије, односно испуњавања воље грађана, и поштовања закона који чува територијалну целовитост земље“, истакао је Косачов.

Према његовом мишљењу, основа конфликта између Мадрида и Барселоне лежи у економским, социјалним и хуманитарним правима Каталонаца, о којима су каталонске власти говориле већ дуго времена, а на шта су се шпанске власти оглушивале.

Подсетимо, каталонске сецесионистичке партије освојиле су тесну већину у регионалном Парламенту, на основу 99 одсто пребројаних гласова, након ванредних регионалних избора одржаних у четвртак.

Извор: https://rs.sputniknews.com

Један коментар

  1. Kosačov: Brisel-EU se zaigrao braneči “sveto pravo Kosova”.

    Tačno, ali je to jedan od dva politička cilja Brisela. Drugi cilj je ispunjavanje “strateških ciljeva Amerike i Nato-a”. Amerika “proizvodi” i “koristi” krizna žarišta u svetu za svoje strateške vojne i ekonomske ciljeve u svetu (prirodni resursi, vojne baze i širenje Nato-a na Ruske granice za potencijalnu vojnu agresiju u budućnosti.
    NA KOSOVU – Amerika-Nato nije proizvela nego “iskoristila” krizno žarište: Prvo je Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) tretirala kao terorističku (suštinski je separatističko-fašistička da otme teritojiju od Srbije), a kada je procenila šanse za strateške ciljeve – prihvatila OVK i lrenula da ruši teritorijalni integritet Srbije preko EU (kao izvršnog organa) i Briselskog sporazuma (Medjunarodnog i medjudržavnog akta-dokumenta). Naravno, uz svestranu pomoć unutrašnjih srpskih političkih faktora, predhodnih i sadašnjih – Vučića i Dačića. Zahvaljujuči podršci Amerike-Nato-EU Vučić pet godina na vlasti ne dozvoljava debatu-raspravu o Briselskom spoorazumu u Narodnoj skupštini Srbije, niti dozvoljava izjašnjavanje preko referenduma – na brojne zahteve opozicije i patriotskog bloka na sednicama skupštine(!)? Jel to nije politička diktatura i cenzura o nejvećep političkom problemu Srbije – Kosovo (imajući u obzir da se po modelu Kosova širi separatistička refleksija-ekspanzija i van granica Kosova na štetu Srbije i pravoslavaca u okruženju). …

    4
    3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *