ХЛАДНИ РАТ СОРОША И ЕВРОПЕ ПРОТИВ САД

Калифорнијски тајни скуп неолиберала и глобалиста

Џорџ Сорош не може да се помири са губитком Беле куће, из које га је истерао Доналд Трамп. Идеја неолиберала, и даље снажна у Европи, очајнички покушава да поврати вашингтонску идеолошку цитаделу, јер јој без ње прети дефинитивна пропаст. Овај савремени „хладни рат“ глобалиста и све снажније суверенистичке политичке опције специфичан је по томе што је његово идеолошко бојиште сада у самом срцу евроатлантизма, у Сједињеним Америчким Државама, али има значајне фронтове и у Европи. Шта је показала недавно одржана тајна калифорнијска „трибина“ америчких ултралиберала у организацији Фонда за отворено друштво Џорџа Сороша?

У глобалним медијима агресивно је пласирана вест како је Џорџ Сорош на рачун своје „невладине“ организације уплатио 18 милијарди долара. Смисао већине извештаја о овом случају био је у стварању утиска како пребогати неолиберал сада у име опстанка неолибералне догме жртвује све оно што је на њој стекао.

Али то је постистина.

Истина је да Џорџ Сорош на овај начин неморално склања своје доларе од пореских органа. Денунцирао га „Волстрит џорнал“.

Да све буде још неморалније, то је исти онај Сорош који финансира и „независне“ НВО из Србије, попут КРИК-а на пример, основаног са јасним циљем: да прави спискове овдашњих „неморалних бизнисмена“. А ти бизнисмени су „неморални“ само зато што је на њих прстом показао Сорош и зато што он може да плати да тај његов хир постане „вест“. Тако се ствара јавно мњење. Макар је тако било доскоро; док амерички председник на првој конференцији за медије после преузимања дужности није показао прстом у новинара „Си-Ен-Ена“ и рекао: „Ви сте лажна вест, господине!“…

Трошење „револуционара“

Анализа „Волстрит џорнала“ говори, наиме, о томе да се глобална каста „независних грађана револуционара“, чији рукавци делују и у Србији, прерано порадовала да ће доћи до нове комфорне своте за своје напоре гурања света, па и Србије, у неолиберални светски поредак од кога се, гле чуда, већ деценијама богати само неколико „изабраних“ породица.

Авај. „Револуционарима“ и даље на располагању остају само мрвице од оних 18 милијарди. Неће Сорош трошити своје милијарде. Трошиће и даље само њих – револуционаре.

Очајна ситуација. Али више се нема куд јер после губитка Беле куће неолибералима догорева до ноката.

Та идеја, која је уз асистенцију неоконзервативаца из Вашингтона ширила мрежу ултралибералних револуција широм света, одлучујући се чак и на идеолошке крсташке ратове какав је била и агресија на Југославију и Србију деведесетих година прошлог века, сада, у име самоодржања, мора да изврши контрареволуцију у центру планетарних невоља – у Вашингтону.

Светска мегаидеолошка агресија неолибералних „грађана“ на све што стоји уз идеју нације и суверенитета, тако, улази у нову одсудну и драматичну фазу. Њене размере једва да су упамћене чак и у најзатегнутијим хладноратовским периодима. Разлике готово да и нема, сем што је сада идеолошко бојиште у самом срцу евроатлантизма. Идеја неолиберала, већ поражена у самој Америци, али и даље снажна у Европи, очајнички покушава да поврати вашингтонску идеолошку цитаделу, јер јој без ње прети дефинитивна пропаст. Следи, дакле, обрачун неолибералне Европе и Вашингтона са суверенистичким Трампом на челу. Али тај обрачун такође има не мање битне унутаревропске фронтове: сукоб Сорошеве ергеле траје и у Орбановој Мађарској, а тиња и у свим европским заједницама у којима суверенистичке снаге бацају рукавицу у лице неолибералима. Међу њима је и Србија.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *