Црњански као писац политичких текстова

Пише Зоран Аврамовић

Како је Црњански политички мислио о Краљевини СХС (Југославији), Србима, Немачкој, Италији, и каква је била његова идеолошка и политичка мисао у листу Идеје? У текстовима о југословенским друштвеним и политичким (не)приликама и у Идејама његова мисао је аутономна, док у чланцима о немачким и италијанским политичким стварима пише као чиновник спољнополитичког апарата Краљевине Југославије, тачније Милана Стојадиновића

У издању задужбине Милоша Црњанског и Catene mundi (2017) објављени су Политички чланци (1919–1939) Милоша Црњанског (приређивач…..). На 658 страница, а са напоменама и варијантама (670–766), први пут се налазе у целини (без текстова о грађанском рату у Шпанији, који су објављени 1995. у Путописима) новински чланци Црњанског које је он писао између два светска рата.

Како разумемо политички чланак? Политички текст је центриран око свих облика власти и моћи у друштву, а обухвата политичке чињенице, политичке вредности и личности. Политички писац на свој начин разуме однос према власти и њеним практичним учинцима са наглашеним субјективно-вредносним гледиштем. Политички текст допушта размах тренутних расположења и осећања, страсти, воље аутора, али и рационалан однос према чињеницама. Међутим, уколико је део неке политичке функције аутор текста пише о стварима политике условљено и у оквиру политичке организације којој припада или функције коју обавља.

Није политички текст уоквирен само питањима моћи и власти. Једно шире значење овог појма укључује све појаве у друштву које се тичу општости, општег добра или јавног интереса. Све што се тиче полиса, а не појединачног живота, припада политичком мишљењу и деловању.

Са жанровског становишта, политички текстови Црњанског могу се поделити на неколико подврста: политичке репортаже, политички портрети, политички коментари, политички фељтони, политичке биографије, политички есеји, политички извештаји/писма.

 Језик политичких чланака је по правилу прагматски, тврд, усмерен на циљеве и средства власти и моћи. Они не припадају књижевним текстовима. Међутим, политички текстови Црњанског, поред информативног, сазнајног и аналитичког језика, проткани су и његовим даром за језик. Највише ових текстова је на граници књижевности.

Како је Црњански политички мислио о Краљевини СХС (Југославији), Србима, Немачкој, Италији, и каква је била његова идеолошка и политичка мисао у листу Идеје? У текстовима о југословенским друштвеним и политичким (не)приликама и у Идејама његова мисао је аутономна, док у чланцима о немачким и италијанским политичким стварима пише као чиновник спољнополитичког апарата Краљевине Југославије, тачније Милана Стојадиновића.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *