Почетна / Свет / АНЕКСИЈА ИЛИ ОЛУЈА

АНЕКСИЈА ИЛИ ОЛУЈА

ХОЋЕ ЛИ МОЛДАВИЈА НЕСТАТИ?

Напори Букурешта да Молдавију припоји својој држави опасан су подухват који би, у крајњој инстанци, могао довести до рата на територији једне чланице Европске уније у који би била укључена и Русија

План за брисање Молдавије као државе постоји. Постоји за то издвојен буџет, обучени кадрови, а све извршавају румунске колеге под руководством САД“, наводи директор Института безбедности Молдавије и бивши заменик министра спољних послова Валерија Осталепа. Молдавски председник Игор Додон је сагласан са Осталепом, али додаје да би реализација овог плана преобратила његову државу у „крваво језеро“, јер би се одмах подигли Гагаузи, Бугари и Руси са севера земље (има их око 500.000). У Придњестровљу има 200.000 Руса, а присутна је и руска војска. За Брисел би то био кошмар, јер би се рат из Украјине проширио директно у Европску унију. Но Букурешт се не осврће на ова упозорења. Да је тако, посведочио је бивши румунски премијер Виктор Понта (2012–2015), који је још 2016. као председнички кандидат Социјалдемократске партије Румуније први најавио да ће се поводом стогодишњице присаједињења Бесарабије Румунији догодити уједињење Румуније и Молдавије.

Главни „извођач радова“ према пројекту „Unirea 2018“ (уједињење) треба да буде бивши румунски председник Трајан Басеску (2004–2014), који је због тога добио молдавско држављанство и формирао политичку партију која на парламентарним изборима 2018. треба да победи, те да присаједини Републику Молдавију Румунији. Управо је овај политичар потврдио да је припајање Молдавије Румунији „национални пројекат“, који има подршку Брисела, Вашингтона и НАТО-а.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

               

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *